Bild: Andrea Piacquadio/Pexels
Mer sömn under pandemin
Publicerat 23 mars 2021
De som jobbar hemma under pandemin sover i genomsnitt en dryg halvtimme längre per natt, enligt en ny studie. Eftersom sömnbrist är ett växande folkhälsoproblem är det en positiv aspekt av hemarbete, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap.
I studien har anställda vid Gävle kommun fått föra dagbok över sina arbets- och sömntider under hela veckan, helgen inkluderad. De har även fått bära en mätare för att kartlägga hur mycket de satt, stod upp respektive rörde på sig. Kartläggningen gjordes under maj-juli förra året då de anställda växlade mellan att arbeta hemifrån och att arbeta på kontor.
Eftersom det finns en oro över att hemarbete leder till att man sitter mer än när man jobbar på kontor, var ett syfte med studien att ta reda på om det stämmer. Men forskarna kunde inte se någon sådan skillnad.
– De som ingick i vår studie satt lika mycket på kontoret som när de jobbar hemma. Så distansarbete behöver inte betyda att man blir mindre aktiv. Men naturligtvis är det viktigt att arbetsgivaren uppmuntrar till fysisk aktivitet, säger David Hallman, docent i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.
Ett annat intressant fynd i studien är att de dagar personalen arbetade hemma sov de i genomsnitt 34 minuter längre än de dagar de jobbade på kontoret.
– När man jobbar hemma har man möjlighet att lägga om sin tid lite och sova längre även om man fortfarande arbetar åtta timmar. Förmodligen eftersom man slipper restid och andra förberedelser för jobbet. Det kan ha en positiv inverkan på hälsan på längre sikt. För lite sömn kan leda till hälsoproblem och kortare livslängd och då kan en halvtimma betyda mycket.
De flesta som ingick i studien upplevde att deras produktivitet var likvärdig vid en jämförelse med hur den var innan pandemin. 60 procent uppgav att produktionen inte förändrats, cirka 20 procent sade att det har förändrats till det bättre och cirka 15 procent att det har förändrats till det sämre.
Läs den vetenskapliga artikeln "Working from home during the Covid-19 outbreak in Sweden: effects on the 24-h time-use in office workers"
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.