Hoppa till huvudinnehållet

Psykologen Niclas Almén är bokaktuell med en bok om återhämtning

Bild: Eva Lindblad

Stress

Mikroåterhämtning får oss att klara vardagsstressen

Återhämtning behövs flera gånger om dagen och inte bara på helgen eller semestern. Och återhämtning måste inte vara vila. För den som sitter mycket på jobbet kan motion vara återhämtning. Det viktigaste är att ta reda på vad som passar just dig, enligt psykologen Niclas Almén.

I boken "Återhämtningsguiden. Må bra trots stress och press." (Natur & Kultur) ger psykologen och forskaren Niclas Almén vägledning i hur vi kan förbättra vår återhämtning. Han jämför återhämtningsbehovet med kostbehovet. Vi mår bäst av att äta några gånger per dag snarare än att äta jättemycket en gång per dag. På samma sätt fungerar det med återhämtning. Det är bättre att få så kallad mikroåterhämtning flera gånger per dag än att skjuta upp allt till helgen eller semestern.

– Det är långvarig stress som är skadlig för hälsan. Ett sätt att bryta stressen är genom att bryta den ofta så att man hela tiden får den här mikroåterhämtningen. Den totala tiden återhämtning kan vara mindre, men du behöver ha den ofta.

Återhämtning kan vara många olika saker och för att den ska ge effekt behöver vi variera och anpassa den utifrån situationen, enligt Niclas Almén. Har man ett stillasittande arbete och är spänd i axlar och rygg kan det vara bättre att ta en promenad än att sitta ner och fika. Och för den som har ett väldigt utåtriktat arbete kan meditation, lyssna på musik eller läsa en bok vara den bästa medicinen.

– Det jag försöker lära människor är att inte bara göra något slentrianmässigt, utan tänka ut vad man kan göra för att få tillbaka sina krafter. Man kan vara lite experimentell och testa sig fram, vara observant och jämföra olika saker, säger Niclas Almén.

Det är viktigt att man känner efter och utvärderar återhämtningen så att man vet att den verkligen ger resultat, säger han.

– Processen är hela tiden att du ska gå ner i varv. Men effekten är att du ska få tillbaka dina resurser. Det som händer vid stress är att du utarmar dina resurser och det är dem du ska få tillbaka.
Eftersom många, särskilt kvinnor, har en dubbel arbetsbörda med arbete och familj är det viktigt att även få återhämtning efter arbetsdagen. Många stresshanteringsprogram utgår bara ifrån arbetsstress.

– Min bild är att det inte speglar verkligheten i dag utan att man behöver tänka lika mycket på återhämtning på jobbet som hemma, säger Niclas Almén.

Hans tips för att komma igång är att ha återhämtning på sin dagliga agenda, experimentera sig fram och utvärdera. Det kan också vara en bra att involvera andra i återhämtningen, till exempel kollegor som man kan promenera tillsammans med.

– Ytterligare en sak man kan göra är att man för en återhämtningsdagbok. Men det gäller för dem som verkligen behöver det.

Vilken form av återhämtning som är fungerar bäst finns det inget riktigt bra svar på. Att motionera eller vara i naturen lyfts ofta fram som effektiva sätt att gå ner i varv. Niclas Almén nämner också lek som ett sätt att koppla av, eftersom det inte ger utrymme för stress. Även värme och att vara i en behaglig ljudmiljö kan bidra till att man slappnar av.

 

MIKROÅTERHÄMTNING

Så gör du

  • Gör tvärtom Återhämtning handlar inte bara om att vila i soffan. Faktum är att allt för mycket passivitet kan leda till grubblerier och nedstämdhet. Om du suttit mycket under arbetsdagen kanske du behöver röra på dig. Om du haft många möten kanske du inte ska sätta dig och fika utan ta en promenad själv istället. Fundera över vad just du behöver för att få tillbaka dina krafter.
  • Gör ofta Vänta inte med återhämtning till semestern, kvällen eller helgen utan gör det kontinuerligt. På samma sätt som vi mår bättre av att äta flera gånger per dag än väldigt mycket en gång per dag, mår vi bättre av små återhämtningspauser under dagen istället för att spara allt till kvällen.
  • Byt miljö Att byta miljö är också bra för återhämtningen. Gå ut med barnen och lek eller ta en promenad i skogen.
  • Träna och utforska Ha återhämtning som en daglig punkt på din agenda. Utforska vad som passar dig och utvärdera.
bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Stress

Senaste om Hälsa