
Bild: Pexels/Karolina Grabowska
Multitasking försämrar arbetsminnet
Publicerat 3 september 2021
Multitasking får oss att känna oss effektiva när det i själva verket är precis tvärtom. Lisa Thorell, docent i psykologi vid Karolinska Institutet, förklarar varför.
Första stoppet är hallen
När vi löser ett matematiskt problem, tar in ny information eller försöker lära oss ett språk använder vi vårt arbetsminne. Om man ser på hjärnans minnesfunktion som ett stort hus så utgör arbetsminnet den trånga hallen. Det får inte plats särskilt mycket i hallen. Men om du är fokuserad på uppgiften du ska lösa kan du föra över det du behöver till långtidsminnet.
Lagra på rätt sätt
Långtidsminnets kapacitet är obegränsad. Men för att du ska kunna plocka fram den nya kunskap du fört över från arbetsminnet hit, kan du inte bara slänga in den godtyckligt i en pärm. För att minnas måste du koppla ihop det nya du lärt dig med något du redan kan. Ju mer erfarenhet du har av något sedan tidigare, desto lättare är det att lagra informationen på ett bra ställe och det underlättar när du vill plocka fram informationen vid ett senare tillfälle.
Arv och miljö
Hur bra arbetsminnet är styrs till viss del av genetiska faktorer. Vissa har lättare att lära än andra. Multitasking försämrar arbetsminnet generellt. Om man läser ett chattmeddelande när man egentligen försöker skriva en text, tar det lång tid att hitta fokus igen. Nedsatt arbetsminne är vanligt om man har dyslexi eller adhd. Att dela upp en uppgift i mindre delar samt få regelbunden feedback kan underlätta.
Förbättra arbetsminnet
- Lägg mobilen i ett annat rum Studier visar att mobilen distraherar även när den ligger i fickan eller på skrivbordet. Stäng också av pushnotiser på datorn när du behöver koncentrera dig.
- Skaffa bra sovvanor Om man redan har svårt att fokusera blir effekten av sömnbrist ännu större. Lägg undan mobilen för att inte bli frestad att kolla sociala medier på natten.
- Motionera regelbundet Vissa studier visar att motion har en positiv inverkan på förmågan att koncentrera sig

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.