Ny studie om varför unga mår dåligt
Publicerat 12 januari 2021
Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivningar bland unga vuxna. Bekymmersamt eftersom de ska hålla under många år i arbetslivet, anser Caroline Olsson, som leder ett forskningsprojekt som syftar till att få mer kunskap på området.
Stress, depression och ångest är vanliga orsaker till att unga vuxna blir sjukskrivna. Caroline Olsson, forskare på Karolinska Institutet, leder ett forskningsprojekt där man ska försöka ta reda på vad som ligger bakom sjukskrivningarna. 20 unga i åldrarna 19–29 år ska djupintervjuas samt lika många chefer som har unga anställda.
– En sak som kommit fram när vi så smått börjat intervjua är att belastningen som unga upplevt i skolan följer med in i arbetslivet. Kraven i dagens skola är hårda och många unga har höga prestationskrav på sig själva och är kanske redan utmattade när de börjar jobba. I skolan finns samtidigt en tydlighet kring vad som förväntas som inte alla gånger finns där i arbetslivet. Det kan också upplevas som pressande, säger Caroline Olsson.
I studien ska forskarna även undersöka vilka hinder och möjligheter som finns för återgång till arbetslivet. Det ska både handla om vilka förutsättningar som finns på arbetsplatsen men också om individens hemförhållanden och livssituation. Eftersom kvinnor i större utsträckning än män är sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa kommer forskarna även att tillämpa ett genusperspektiv.
– Vad finns det för förväntningar på män respektive kvinnor i dag och hur lever man upp till de förväntningarna? Tjejer presterar bättre i skolan än killar men till vilket pris när det gäller den psykiska hälsan? Män blir inte sjukskrivna i samma utsträckning, men självmordsfrekvensen bland män är samtidigt högre. Någonstans betalar man utifrån de förväntningar som läggs på individen.
Slutligen hoppas Caroline Olsson att även kunna få med frågor kring pandemin och hur den påverkat ungas möjligheter att komma tillbaka till arbetet. Ett område som forskarna ännu så länge vet väldigt lite om.
Vill du vara med i projektet? Läs mer här:

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Psykisk hälsa • Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.