Bild: Alexandra Tran/Unsplash
Så kan återgången till kontoret bli en nystart
Publicerat 27 september 2021
Kombinera fördelarna från både hemarbete och kontorsjobb. Det är receptet framåt för ett mer hälsosamt arbetsliv, enligt hälsopedagogen Filippa Risbecker.
Efter 1,5 års hemarbete var det dags. På en pressträff i början av september kom beskedet att rekommendationerna om hemarbete tas bort och tusentals svenskar återvänder snart till kontoren. Men kommer allt bli som förr? Eller kan återgången till kontoren bli en nystart för ett mer hälsosamt arbetsliv?
– Det tror jag absolut. En sak som pandemin visat är att vi alla är olika och fungerar på olika sätt. För vissa har det funkat väldigt bra att jobba hemma, medan andra inte alls har trivts. Det är viktigt att vi tar med oss en öppenhet och flexibilitet i arbetslivet och att arbetsgivare fortsätter erbjuda möjlighet att jobba hemifrån en del av arbetstiden, säger Filippa Risbecker, teamledare och hälsopedagog på Feelgood.
Plocka godbitarna från respektive arbetssätt
Både hemarbete och kontorsjobb har sina fördelar – och nackdelar. Filippa Risbecker tycker att nu är ett strålande tillfälle att plocka – och kombinera – godbitarna från respektive arbetssätt. Många har exempelvis haft svårt att få till ergonomin hemma. Då är det bra att utnyttja de redskap och verktyg som finns på kontoret.
– Att återgå till kontoret innebär också ofta tydligare rutiner. För många har hemarbetet inneburit väldigt flytande gränser mellan jobb och fritid. Det är bra att ta tillvara på att det finns tider för lunch eller fika, att vi får in regelbundna pauser och ett regelbundet energiintag så att vi inte kastar i oss den där mackan på eftermiddagen när magen skriker, istället för en bra lunch. De rutinerna kan vi ta med oss även när vi jobbar hemifrån, säger hon.
Hälsa är komplext
Hälsa har fått ett stort fokus under pandemin. Och det har inte bara handlat om sjukdom och lidande. Hyllmeter har även skrivits hur vi kan bli mer hälsosamma genom ökad fysisk aktivitet, bra kost och mindre stress. Att hälsa har fått ett uppsving i den allmänna debatten kan ge ringar på vattnet även i arbetslivet tror Filippa Risbecker, men hur mottagliga vi är för budskapet varierar.
– Det finns nog två grupper som hanterar det här lite olika. Det har funnits de som tyckt att det varit toppen att jobba hemifrån, att det har gett dem mer tid till träning och lunchpromenader. Men det finns också de som inte fått till så mycket rörelse alls när cyklingen eller promenaden till jobbet och lunchträningen med kollegorna försvann. För dem kan återgången till kontoren bli en nystart, säger hon.
Filippa Risbecker betonar samtidigt att hälsa är komplext. Det handlar om allt från god sömn, möjlighet till återhämtning, fysisk aktivitet och en bra kost, områden som kan vara olika utmanande för olika individer. Inom arbetslivet efterlyser hon en större debatt kring gränssättning.
– Jag tror att det är jätteviktigt att vi försöker gå tillbaka till en tydligare gränssättning för när vi jobbar och när vi inte jobbar. Det är något som har suddats ut lite när vi har jobbat hemifrån. Där är det viktigt att arbetsgivaren är en god förebild och exempelvis inte skickar mejl till medarbetarna klockan tio på kvällen, säger hon.
Satsa på små förändringar
Börja i det lilla, det är Filippa Risbeckers tips för den som vill bli mer hälsosam.
– Det pratas mycket om mikrovanor och det tror jag att vi kommer prata ännu mer om under hösten. Det handlar om att göra små förändringar, som kräver liten ansträngning. Till exempel stå på ett ben varje gång du borstar tänderna, och göra det tills det blir en vana som du inte tänker så mycket på. Det är bättre med många mindre förändringar som håller, än att försöka med stora förändringar som man har svårt att upprätthålla, säger hon.
Hälsosam kontorsåtergång
- Ta tillvara på godbitarna från både hemarbete och kontorsjobb. Ska du åka till kontoret – försök att få in promenad eller cykling som en del av pendlingen dit och passa på att ta upp umgänget med kollegorna igen genom lunchträning. Ska du jobba hemifrån – passa på att ta pauser med promenader i ditt närområde.
- Kom in i arbetsrutiner igen med tydliga gränser för när du jobbar och inte, och ta med dig dem även när du jobbar hemifrån. Sätt klockan för att markera när det är dags för pauser, lunch eller fika.
- Gå igenom schemat i början av veckan och se till att det finns tid för återhämtning och reflektion.
Katharina Hedström
Mer om Må bra
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.