
Bild: Istockphoto
Så påverkas sömnen av pandemin
Publicerat 18 februari 2021
Under en pandemi är det extra viktigt att sova gott eftersom det både stärker vårt immunförsvar och får oss att må bättre psykiskt. Sömnforskaren Christian Benedict tipsar om vad du själv kan göra och hur arbetsgivaren kan bidra till bättre sömn.
Pandemin har inneburit färre inbokade aktiviteter både på fritiden och på jobbet. Många har ett lugnare tempo i vardagen vilket har en positiv inverkan på sömnen.
– Vi sover mer i samklang med vår dygnsrytm just nu. Samtidigt visar internationell forskning att många upplever att de sover sämre på grund av oro kring viruset, sa Christian Benedict när han gästade ett webbinarium om sömnens betydelse kopplat till pandemin, arrangerat av Onelab.
Drygt en tredjedel av den vuxna befolkningen har sömnstörningar. Det kan ha fysiska orsaker som sömnapné, kronisk smärta eller halsbränna.
– Därför är det viktigt att göra en ordentlig utredning av orsaken till sömnsvårigheterna. Att ta insomningstabletter kommer inte lösa något om du lider av sömnapné, sa Christian Benedict.
Det finns mycket forskning som visar hur viktig sömnen är för våra kroppsliga funktioner och för vår psykiska hälsa. Sömnens betydelse för immunförsvaret är extra intressant i pandemitider.
– När vi sover på natten så sätts en process igång som stärker vårt immunförsvar. Det innebär även att den som inte sover natten efter en vaccination får ett sämre skydd av vaccinet.
När vi blir äldre försämras vanligtvis vår sömn, något som man enligt Christian Benedict helt enkelt får lära sig att acceptera. Men det måste inte bli så, och i synnerhet inte om man fortsätter att ha en bra livsstil med fysisk aktivitet. Våra digitala vanor är en annan sak som går att påverka och som kan ha stor effekt.
– De digitala verktygen har ju varit superviktiga under pandemin eftersom de inneburit att vi har kunnat fortsätta vara sociala och ha kontakt med vänner och familj. Föreställ er hur pandemin skulle ha varit för 30 år sedan med riktlinjer om att träffa så få som möjligt och bara vara hemma.
Samtidigt betonar Christian Benedict vikten av att stänga av ibland. Ett konkret tips är att lägga mobilen i ett annat rum och sätta den på nattläge innan sänggående.
– Om mobilen ligger på nattduksbordet skriker den till hjärnan att du borde kolla om det kommit något nytt meddelande. Men det ska mycket till för att man klockan två på natten ska hasa sig upp till tvättstugan och sätta på mobilen för att kolla sina meddelanden.
När vi har slutat jobba behöver vi cirka 5–6 timmars vila då vi ägnar oss åt andra saker än jobbet. Att få pushnotiser kopplade till jobb sätter snabbt igång tankarna på nästa dag, så Christian Benedicts råd är att så långt det är möjligt lägga ifrån sig mobilen eller stänga av sina pushnotiser.
– Arbetsgivaren måste också visa att sömn är prioriterat och skapa goda förutsättningar för vila och återhämtning. Det gör man inte genom att säga; vad duktig du är som kan jobba sent på kvällen.
Att de anställda sover dåligt får konsekvenser även för företaget. Det märks ofta genom ökad korttidsfrånvaro och minskad produktivitet. Men också genom så kallad sjuknärvaro. Den som går till jobbet efter en dålig natt har sämre koncentrationsförmåga och riskerar att göra misstag som i värsta fall kan leda till skador eller olyckor.
Vanliga orsaker till sömnsvårigheter
- Sömnapné Viktigt att utreda och åtgärda eftersom det har stor negativ inverkan på sömnen och därmed påverkar hälsan negativt.
- Kronisk smärta Går att komma till rätta med genom fysioterapi och god smärtlindring
- Reflux (halsbränna)
- Oro, ångest och stress
- Småbarn Christian Benedicts tips här är att sova när barnen tillåter det. Ta en tupplur på dagen om det funkar och kom ihåg att det är en övergående period även om det kan kännas tröstlöst.
- Kvalster Kvalsterallergi ger symtom som nästäppa och luftvägsbesvär. God sänghygien har därför stor betydelse. Vädra kuddar och täcken och byt lakan regelbundet. Kvalster trivs i luftfuktiga miljöer vilket innebär att de är vanligare i södra och västra Sverige.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sömn
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.