Hoppa till huvudinnehållet
Ergonomi

Tips för huvudvärksvänligt hemmakontor

Huvudvärksförbundet har tagit fram filmen Huvudsaken. I filmen ger sjukgymnasten Birgitta Helmersson tips på hur den som har migrän eller annan huvudvärk kan skapa en bra arbetsplats hemma.

Migrän är inte vanlig huvudvärk. Det är en kronisk neurologisk sjukdom. Omkring 15 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har migrän, varav 65 procent är kvinnor. För många innebär det svårigheter att klara av jobbet fullt ut. Men det går att anpassa arbetsplatsen och arbetsuppgifterna för att underlätta.

De flesta migräniker mår egentligen bäst av att fasta rutiner – sova och äta på bestämda tider, ha ett jämnt flöde på jobbet och ett väder som aldrig växlar. Men så ser tillvaron sällan ut. Många går till jobbet, trots migrän, och lider i det tysta och kanske i synnerhet nu under pandemin.

– För vårdanställda är ju stresspåslaget enormt just nu. Den som har migrän fungerar ofta i kris och så brukar smällen komma i efterhand, säger Helena Elliot, kanslichef på Huvudvärksförbundet.

Den ökade möjligheten att kunna arbeta hemifrån under pandemin tror Helena Elliot kan ha varit positiv för personer med migrän och huvudvärk.

– Man slipper mycket stimuli och stress i vardagen som kan trigga huvudvärk och man kan styra sin tid bättre. För de som lever med barn tror jag livskvaliteten ökat något. 

I dagarna lanserar Huvudvärksförbundet filmen "Ta hand om huvudsaken" där sjukgymnasten Birgitta Helmersson visar hur man kan skapa en bra arbetsplats hemma.

– Det är inte bra att sitta statiskt med en liten skärm under långa pass utan paus. En migräniker kör ofta på för att jobba undan så länge man mår bra och då finns ju risk att man blir sittande för länge, säger Helena Elliot.

För chefer är det också svårare att stötta medarbetare med migrän som sitter hemma och jobbar. På kontoret är det lättare att fånga upp om någon mår dåligt och uppmana en medarbetare att gå hem för dagen.

Helena Elliot konstaterar också

– Många saknar säkert den sociala biten som uteblir vid hemarbete men överlag är personer med huvudvärk förhållandevis vana vid att ställa om. I och med pandemin har hela samhället plötsligt fått känna av hur det är att inte kunna göra vad man vill eller att saker och ting inte blir som man tänkt. Det är ett dilemma som vi med migrän ofta ställs inför.

Se filmen här:

TIPS

Till dig med migrän

  • Att berätta om migränen för chef och kollegor underlättar.
  • Du som är borta ofta från jobbet p.g.a. migrän kan söka ett särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Då befrias du från karensdagar, och arbetsgivaren får ersättning för sjuklönedagar från första dagen.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Ergonomi

Senaste om Hälsa