Bild: Frida Torgeby
Ute är det nya inne
Publicerat 26 februari 2021
Pandemin har fått många att söka upp skogar, sjöar och naturreservat för att umgås på ett säkert sätt. Andra söker sig ut i naturen för återhämtning eller för att höra naturens ljud. Det är renässans för att sova, äta och träna utomhus. Arbetsliv har träffat Markus Torgeby som redan som barn upptäckte tjusningen med att sova ute.
– För oss är det inte en stor grej att sova ute. Vår utomhussäng står alltid uppställd i skogen, säger Markus Torgeby.
En kilometer från familjens hus vid Helgesjön utanför Åre står familjens säng med granrisbädd under bar himmel. Redan som 12-åring upptäckte Markus Torgeby den läkande kraften i att sova kallt. Han hade busat med några kompisar och blivit tillrättavisade av en granne.
– Jag blev stressad av situationen och fick svårt att sova. Jag upptäckte att det gjorde mig gott när jag sov kallt med öppet fönster, säger Markus Torgeby.
Några år senare när han precis hade gått ut en folkhögskoleutbildning kände han sig vilsen och fick panik. Han gick tre timmar rakt ut i skogen och slog läger. Där bodde han i fyra år med några få kronor på fickan.
– Jag behövde hitta mig själv och det gjorde jag i naturen. Att bo ute i skogen blev räddningen för mig, säger Markus Torgeby.
I dag är han gift och har tre barn. Nu har de både el och värme i huset som inte ligger långt ifrån platsen i skogen som var hans hem under många år. I sin bok Sova ute berättar Markus Torgeby hur rogivande det är att sova under bar himmel och titta upp mot stjärnorna och om den alerta känslan i kroppen efter att ha sovit ute när det kallt.
Vilken utrustning behövs för att sova ute?
– Den viktigaste utrustningen är din kropp. Du behöver ingen dyr utrustning, det är inte det som är grejen. Ta det du har, säger Markus Torgeby.
Men om du vill köpa något så pratar sig Markus Torgeby sig varm för naturliga material:
– Att sova på en bädd med granris med ett renskinn ovanpå är det absolut mest bekväma. Då är du hemma, säger han.
Lär dig sova i kyla
Om du mjukstartar med att sova kallt så bygger du upp ditt självförtroende.
Steg 1
Öppna fönstret och känn hur det är att sova i ett svalt rum. Sätt för en matta vid dörren om du är rädd för att kyla ner hela huset eller lägenheten.
Steg 2
Sov på balkongen, altanen eller i trädgården. Du kan använda skummadrass och täcke. Tar du ut dem precis när du ska sova så är de fortfarande varma när du lägger dig. Nu bygger du upp ditt självförtroende för att sova utomhus. Utvärdera vad som fungerar bra och mindre bra.
Steg 3
Åk ut i skogen och bygg ditt eget skydd med grangrenar eller slå upp ditt tält.
Källa: "Sova ute" av Markus Torgeby
Anahita Arai
Mer om Livsstil
-
God kondition minskar risken för sjukskrivning
Psykisk hälsa • Personer med hög kondition har lägre risk att drabbas av depression visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
-
Ta med träningen utomhus
Må bra • Äntligen är sommarsäsongen här och livsandarna vaknar till liv. Ta vara på ljuset med ett träningspass ute eller varför inte ett gåmöte med kollegan?
-
Lyckan sitter i händerna
Må bra • En fjärdedel av alla svenskar sysslar regelbundet med någon form av hantverk, som drejning, stickning eller slöjd. Hobbyer som inte bara är roliga för stunden utan även kan leda till ökat mentalt välbefinnande på sikt, visar forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.