Vänta inte med återhämtning till ledigheten
Publicerat 17 augusti 2021
Sörjer du att semestern är slut? Det kan kännas tungt att vara tillbaka i den stressiga vardagen igen. Men det går faktiskt att få återhämtning även under arbetsdagen, enligt en ny forskningsstudie.
Sex vårdcentraler med 170 medarbetare i nordöstra Skåne fick under ett år riktade insatser för att främja återhämtning under arbetsdagen. Åtgärderna, som utgick från tidigare forskning, syftade till att skapa variation i arbetet, stärka gemenskapen och öka kontrollen över arbetet. Medarbetarna fick bland annat ta mikropauser där de kunde göra korta andningsövningar, lyssna på musik eller byta miljö för en stund – allt för att skapa återhämtning och fylla på med energi.
– Vad som gav återhämtning var väldigt individuellt och där jobbade vi mycket med att alla skulle hitta sin grej och sin återhämtningsstund som de kan ta till vid behov säger Lina Ejlertsson, forskare i folkhälsovetenskap vid Lunds universitet.
Reflektion är bra för återhämtningen
Forskarna skapade inspirationsgrupper på varje arbetsplats som fick leda arbetet med vad som behövdes för bättre återhämtning. Det sattes också upp inspirationstavlor i personalrummen där seriestrippar, tänkvärda citat och boktips samlades.
Redan tidigt i forskningsprojektet kunde forskarna se att möjlighet till reflektion var betydelsefullt för återhämtningen. En del vårdcentraler införde morgonmöten medan andra utnyttjade fikarasten för att prata av sig eller bolla saker.
– Reflektion var det absolut viktigaste för att känna återhämtning under arbetsdagen. Både egen reflektion, att du till exempel har möjlighet att mellan två arbetsuppgifter reflektera över vad som hänt så att du kan lägga det åt sidan och ta dig an nästa arbetsuppgift. Men också reflektion tillsammans med andra, säger Lina Ejlertsson.
Arbetsklimatet blev bättre
Interventionsstudien följdes upp med enkäter och intervjuer med personalen på vårdcentralerna. Då kunde man se betydande förbättringar av återhämtningen i jämförelse med en kontrollgrupp där 15 andra vårdcentraler ingick.
– Vi kunde se att alla sex arbetsplatser, oberoende av vad de hade för förutsättningar, hade en positiv utveckling av det här. Alla upplevde mer återhämtning under arbetsdagen. De beskrev även ett mer öppet och positivt klimat, att gemenskapen hade blivit bättre och att de mådde bättre.
Målet med forskningsprojektet var att få arbetet med återhämtning integrerat på arbetsplatserna och de flesta av vårdcentralerna har valt att fortsätta med inspirationsgrupper och aktiviteter för medarbetarna efter projektets slut. Lina Ejlertsson anser att kulturen är en viktig pusselbit för att integrera återhämtning på en arbetsplats, men att man även kan göra något på egen hand.
– Det är självklart en fördel att ha en chef som tror på det här sättet att arbeta. Men det finns saker som man kan göra som individ. Mikroåterhämtning kan ingen ta ifrån dig. Att få in det strukturerat, som en naturlig del av din vardag, kan du göra även när det är en pandemi som ökar arbetsbelastningen eller om du är på en arbetsplats som inte aktivt arbetar med att främja medarbetarnas återhämtning.
En verktygslåda publiceras till hösten
Enligt Lina Ejlertsson är det möjligt även för andra verksamheter än primärvården att på ett strukturerat sätt integrera återhämtning under arbetsdagen. Hon håller nu på att ta fram en verktygslåda som ska publiceras till hösten om hur man konkret kan gå tillväga.
– Återhämtning är allmängiltigt. Alla behöver återhämtning för att orka. Vi ska inte bara nyttja vår fritid till det. Alla arbetsplatser bör hitta vägar för att få in återhämtning under arbetsdagen. Det hoppas jag att den här verktygslådan ska kunna hjälpa till med, säger hon.
Återhämtning under arbetsdagen
- Att byta miljö ger energi. Försök komma ut på lunchen eller på en rast.
- Ta mikropauser under arbetsdagen.
- Schemalägg tid för att reflektera över veckan som gått.
- Fika med dina kollegor. Att utbyta tankar och erfarenheter ger också återhämtning.
- Se till att ni har tid för reflektion på gemensamma möten.
- Samla ihop era bästa tips på återhämtning och publicera på intranätet eller sätt upp på en anslagstavla.

Krister Zeidler
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.