De utbildar chefer och medarbetare om klimakteriet
Publicerat 25 oktober 2022
Trots att klimakteriet är något som alla kvinnor går igenom är det något av ett tabubelagt ämne att prata om på arbetsplatsen. Det vill Partille kommun ändra på. Nyligen utbildade de samtliga chefer om övergångsåldern och erbjöd kvinnliga anställda rådgivning på betald arbetstid.
Värmevallningar, nedstämdhet och sömnproblem. Det är några av de vanligaste klimakteriesymtomen. Men trots att majoriteten av alla kvinnor i åldrarna 40–60 år drabbas är okunskapen om klimakteriet stor – både inom vården och i arbetslivet. Det säger Kristina Svensson, förvaltningschef för kultur- och fritid på Partille kommun och en av initiativtagarna till kommunens satsning på att utbilda sina anställda om klimakteriet. Det började med hennes egna erfarenheter av att komma i klimakteriet.

– När jag var 47 år fick jag en massa olika besvär, psykiskt men också sömnsvårigheter, humörförändringar och värk. Jag förstod inte vad det var och hade rätt många vårdbesök innan jag till slut träffade en sköterska som sa ”Men Kristina, du är ju i klimakteriet, det här går lätt att råda bot på”. Jag märkte då att det fanns en stor okunskap om klimakteriet, både hos kvinnor i stort men också inom vården, säger Kristina Svensson.
Positiva reaktioner
Hon tog upp frågan med kommunstyrelsens ordförande som stöttade förslaget att testa ett pilotprojekt för att lyfta frågan bland kommunens medarbetare. Resultaten blev att samtliga kommunens chefer, 110 stycken, i maj gick en utbildning om klimakteriet och alla kvinnliga anställda i åldern 40–60 år erbjuds en kurs och klimakterierådgivning på betald arbetstid.
300 medarbetare deltog under det första kurstillfället i september och 60 av dem anmälde sig därefter för vidare klimakterierådgivning med en specialistutbildad sjuksköterska.
Reaktionerna från medarbetare har varit väldigt positiva, enligt Kristina Svensson. Många har fått upp ögonen för att besvär man tampas med kan vara kopplade till klimakteriet. Initiativet har också väckt mycket uppmärksamhet medialt och inom arbetslivet i stort. Kristina Svensson har blivit kontaktad av arbetsgivare inom privat näringsliv och andra kommuner för att berätta mer om Partilles utbildningssatsning.
– Jag var inte beredd på att det skulle bli en sådan enorm respons. Jag har varit och berätta om detta på massa olika ställen, bland annat för strategnätverket för HR-chefer i Västsvenska Handelskammaren, säger hon.
Kristina Svensson tror att en anledning till att klimakteriet länge varit en icke-fråga inom arbetslivet beror på en ovilja att prata om kvinnors hälsa och åldrande. Att börja med att utbilda chefer, både kvinnliga och manliga, tror hon är ett bra första steg för att skapa ett öppnare samtalsklimat.
Lättare att tala öppet om besvär
– Det har länge varit tabu att prata om klimakteriet. Att vi utbildar våra chefer, och att alla medarbetare vet att deras chef har gått en utbildning och har kunskap om klimakteriet, det gör det lite lättare att prata om att man inte sover, att man kan känna sig väldigt låg och nere, att man svettas väldigt mycket. Det gör att man kan prata om sin arbetssituation på ett annat sätt. Vi kan redan se att det har lett till mycket samtal just nu på arbetsplatserna om klimakteriet.
Kristina Svensson ser många vinster med att frågan lyfts på arbetsplatsen.
– Kvinnor i den här åldern är överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar. Jag tror att för många som blir sjukskrivna för sömnsvårigheter, utmattning eller värk så är det kanske egentligen klimakteriet som ställer till det. Jag tror att detta kommer hjälpa oss att behålla mer kompetens på jobbet. Att ta tag i den här frågan skapar också mycket good will för en som arbetsgivare, det kan göra det lättare att rekrytera personal. Det pratas om Partille kommun i så många forum nu för att vi har gjort detta.
Men ett ökat fokus i arbetslivet måste också följas av en ökad kunskap inom vården och inte minst företagshälsovården, för att fler kvinnor ska få rätt hjälp, menar Kristina Svensson.
– Hos de stora aktörerna inom företagshälsovård i Sverige är ämnet klimakteriet fortfarande en blind fläck, säger hon.

Katharina Hedström
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.