
Bild: Istock
6 000 raska steg kan räcka
Publicerat 22 november 2022
De flesta har hört rådet om att gå 10 000 steg per dag. Men en ny studie visar att en hyfsat snabb daglig promenad till och från jobbet om totalt 6 000 steg räcker för att få positiva hälsoeffekter.
Rekommendationen att gå 10 000 steg per dag lanserades i Japan år 1964 och har fått stor spridning. Lite extra fart fick rekommendationen när vi fick möjlighet att mäta våra steg i mobilen eller med smarta klockor. Men rådet saknar vetenskapligt stöd, enligt Peter Schantz, professor vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Enligt en ny studie från GIH räcker 6 000 steg för att bibehålla sin vikt. Det motsvarar en hyfsat snabb promenad till och från jobbet.
– Intressant är att om man promenerar utomhus kräver det 30 procent mer energi än om man går med samma hastighet på ett plant underlag inomhus. När vi utvecklat rekommendationen om de 6 000 transportstegen per dag, fem dagar i veckan, har vi tagit hänsyn till att den även ska fungera om man går i ett helt plant landskap. Vidare har vi utgått från konditionsnivåer i den vuxna befolkningen av i dag, säger Peter Schantz.
Hälsoeffekterna planar ut efter 6 000 transportsteg.
Studien baseras på 20 manliga och kvinnliga fotgängare som går till och från sitt arbete i Stockholm under alla vardagar. Bland annat registrerades syreupptagningsförmåga, energiförbrukning, hjärtfrekvens och upplevd ansträngning. De har även studerats när de gått med olika hastighet på plant underlag inomhus.
– Hälsoeffekterna planar ut efter 6 000 transportsteg, men om man går fler steg under en dag, vilket är sannolikt, så bidrar det till ökad energiomsättning, och det har ett värde i sig.
Studien är en del av ett större forskningsprojekt om vardagsmotion i form av gång och cykling.

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.