Hoppa till huvudinnehållet

Bild: Unsplash

Må bra

Fem tips för en friskare jobbhöst

En femtedel av svenskarna rör sig mer efter pandemin, enligt en ny undersökning. Ett sätt att få mer vardagsmotion är att ta med sig goda vanor från sommaren och semestern in i jobbhösten.

Cirka 20 procent av svenskarna rör sig mer än de gjorde när pandemirestriktionerna gällde. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort. I åldersgrupperna 18–24 år och 25–34 år är det nästa 30 procent som rör sig mer, medan det endast är 12 procent i åldersgruppen 65–74 år som rör sig mer.

Men även om många rör sig mer nu än under pandemin sitter svenska kontorsanställda för stor del av arbetsdagen. Att sitta 60 procent, stå 30 procent och gå 10 procent av arbetstiden är en optimal fördelning om man jobbar på kontor, enligt den Europeiska arbetsmiljöbyrån. Men enligt en kunskapssammanställning från Högskolan i Gävle sitter kontorsanställda mer än så och fördelningen är snarare 70-20-10.

Korta pauser med rörelse under dagen är bra för att dämpa de negativa effekterna av ett stillasittande arbete. Och redan med små ökningar av vardagsmotionen kommer de positiva hälsoeffekterna som kanske inte syns utanpå men som ger positiv skillnad inuti, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If. Hon tipsar om att försöka ta med sig goda vanor från sommarsemestern in i jobbhösten.

– Sommar och semester är ett utmärkt tillfälle att skapa nya vanor med kvällspromenader eller cykelturer i stället för att ta bilen. Mindre stillasittande bidrar till positiva hälsoeffekter som förbättrad sömn, ökad koncentration och kreativitet, ett bättre humör och faktiskt även bättre minne. Det ger också förbättrade värden på blodfetter, blodsocker och kolesterol. Med andra ord minskad risk för ohälsa och sjukdom, säger hon i en kommentar.

Undersökningen gjordes i juni och omfattar drygt 1 000 personer i arbetsför ålder.

TIPS

För en friskare jobbhöst

  • Ta tillfällen som ges under dagen att röra på dig, helst varje halvtimme. Att ta små rörelsepauser och kanske ändra arbetsställning minskar risken för stelhet i kroppen och får igång ämnesomsättningen.
  • Satsa på näringsrik mat och glöm inte mellanmål. Mellanmålen är särskilt viktiga nu hjärnan ska jobba igen och du ska kunna fokusera under en hel arbetsdag.
  • Tidsvinsten om du ibland jobbar hemifrån kan med fördel läggas på en joggingrunda, extra promenad med hunden eller tid för lämning och hämtning på förskola och skola utan stress.
  • Hitta sätt att få din vardagsmotion som promenadmöten, cykel i stället för bil, stig av en hållplats tidigare, välj trappan i stället för hissen. Att träna upp konditionen minskar risken för ohälsa och sjukdom.
  • Ge dig tid för reflektion och återhämtning – både mental och fysisk – det ger bättre välmående och en hälsosam jobbstart.

Källa: If

 

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa