Korta rörelsepauser minskar sjukfrånvaron
Publicerat 18 februari 2022
Genom att införa korta rörelsepauser på arbetstid kan långtidssjukskrivningarna minska med 13 procent. Det visar en dansk forskningsstudie där 70 000 anställda deltagit.
Korta träningspass på arbetstid kan vara en riktigt god investering i de anställdas hälsa, enligt Lars L Andersen, professor vid Det Nationale Forskningscenter för Arbejdsmiljö, som gjort studien.
– Vår forskning visar att korta rörelsepauser på arbetsplatsen är ett viktigt komplement till traditionella arbetsmiljöinsatser. Detta visar tydligt på den gynnsamma effekten som träning på arbetstid har på medarbetarna, säger han.
En rörelsepaus på jobbet behöver inte vara längre än tio minuter. De kan innehålla rörlighets- och styrkeövningar som stärker musklerna i nacke, axlar och rygg. Gemensamt för övningarna är att de kan göras precis där man är och att man inte ska behöva byta om eller duscha.
Särskilt viktigt med rörelsepauser är det inom fysiskt tunga yrken som vård – och omsorg, enligt Lars L Andersen.
– Det kan till exempel hjälpa pedagoger och vårdpersonal att få starkare kroppar och mindre smärta och därmed komplettera annat förebyggande arbete som att använda hjälpmedel.
Lars L Andersen tror att man kan nå ännu bättre resultat om det finns en person på arbetsplatsen som fungerar som friskvårdsinspiratör och ansvarar för att rörelsepauserna blir av och inspirerar resten av gruppen.
Kom igång med pausgympa
- Utse en friskvårdsinspiratör som ser till att pausgympan blir av.
- Lägg in passen i den digitala kalender ni använder på arbetsplatsen.
- Utforska Youtube och nätet. Det finns massvis med filmer och tips på enkla övningar.
- Häng upp gummiband på jobbet för att uppmuntra till rörelse.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.