Bild: Pexels/Polina Tankevitch
Kraftigt ökade sjukskrivningstal
Publicerat 22 december 2022
De senaste veckorna har antalet sjukskrivningar och vab ökat dramatiskt. Att det blir en topp i slutet av året är ett nytt fenomen som uppstått i samband med pandemin. Tidigare år har februari varit den månad då flest behövt sjukanmäla sig eller vabba.
Sjukanmälningarna i siffror
Mellan vecka 49 och 50 ökade influensabesvären med 26 procent. Magsjukebesvären har under samma tid ökat med 20 procent. Den generella ökningen av antalet sjukfrånvaroärenden har under samma period varit 7 procent.
Uppgången av sjukfrånvaro har gått snabbt de senaste veckorna. Frånvarotalet vecka 50 var i nivå med de högsta frånvarotalen 2021, enligt statistik från Falck Previas databas som omfattar 147 000 anställda på 440 företag.
– Ett flertal av dem som anmäler frånvaro i nuläget uppger att de känner sig sjukare än vad vi normalt upplever vi en vanlig förkylning. Det verkar också som det är ett större antal som återinsjuknar kort efter att de tillfrisknat, säger Maria Steneskog Nyman på Falck Previa.
Vabruari har fått konkurrens
Förkylningsbesvär och vab är den vanligaste orsaken till frånvaro. Procentuellt ökar dock influensa och kräksjuka mest. Bakom förkylningsbesvären tror Maria Steneskog Nyman att det kan dölja sig ett stort antal covidfall.
– Det finns nog ett stort mörkertal där det rör sig om covid i gruppen som uppger förkylningsbesvär. Vi vet ju även att sjukvården också upplever ett ökat tryck och att WHO larmar om ökad covid.
Att antalet frånvaroanmälningar ökar så pass mycket i slutet av året är nytt sedan förra året.
– Tidigare år har puckeln nästan alltid kommit i början av året, säger Maria Steneskog Nyman.
Marianne Zetterblom
Mer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.