
Medelålders svenskar rör sig för lite
Publicerat 15 februari 2022
Medelålders svenskar ägnar mindre än fem minuter om dagen åt högintensiv träning, och är samtidigt stillasittande mer än hälften av sin vakna dag. Det visar en ny omfattande studie.
I Hjärt-Lungfondens största forskningssatsning någonsin har 30 000 svenskar fått bära en aktivitetsmätare. Aktivitetsmätaren bars under en veckas tid och syftet var att studera hur mycket deltagarna satt och rörde sig under dagen för att bedöma framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. Resultatet var slående. Medelålders svenskar ägnar i genomsnitt 0,1 procent av sin vakna tid åt högintensiv fysisk aktivitet.
– Vi förväntade oss att det skulle vara låga nivåer, men kanske inte så låga. Det motsvarade i genomsnitt mellan en och fem minuter per dag. Drygt var femte hade ingen högintensiv fysisk aktivitet alls under de dagar de bar aktivitetsmätaren, säger Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Stillasittande mer än hälften av tiden
Studien visade även att medelålders svenskar är stillasittande mer än hälften av sin vakna dag – i genomsnitt åtta timmar. Att få in mer rörelse i vardagen är viktigt, inte minst om man har ett stillasittande jobb, säger Elin Ekblom Bak.
– Kopplat till arbetssituationen är walk-and-talk-möten ett bra alternativ, eller om man har möjlighet att byta om, duscha och ställa eventuell cykel på säkert ställe så att man kan transportera sig aktivt till och från arbetet. En intressant sak vi såg i studien var att de som var aktiva pendlare året runt satt mindre och hade mer måttlig och högintensiv fysisk aktivitet än de som åkte passivt fram och tillbaka till arbetet, säger Elin Ekblom Bak.
Hon vill inte gå så långt att säga att medelålders svenskar slarvar med sin träning.
– Men det finns många anledningar till att man inte ägnar sig åt mer intensiv träning, däribland tidsbrist. En sak som man som expert kan göra är att informera om betydelsen av fysisk aktivitet, och att det varken behöver vara dyrt, krångligt eller tidskrävande att vara aktiv. Många gånger kan man få in det i sitt tidspressade schema när man ändå ska göra annat.
Så blir träningen en vana
- Försök klämma in gå-möten om du har ett stillasittande arbete. Använd head-set när du ska ta ett telefonmöte hemma och gå runt i rummet under mötet.
- För lite mer högintensiv fysisk aktivitet kan aktiv cykel- eller gångpendling till och från jobbet vara ett bra alternativ.
- På fritiden gäller det att hitta träning du själv tycker är kul eftersom det ökar motivationen. Det underlättar om man tränar tillsammans med någon.
- Om du har ett aktivt jobb och är i gång hela arbetsdagen ska du tänka lite annorlunda. Då är det viktigt att få in pauser under arbetsdagen, så att du har ork att träna någon kväll i veckan.
Källa: Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan

Henrik Lenngren
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.