Medelålders svenskar rör sig för lite
Publicerat 15 februari 2022
Medelålders svenskar ägnar mindre än fem minuter om dagen åt högintensiv träning, och är samtidigt stillasittande mer än hälften av sin vakna dag. Det visar en ny omfattande studie.
I Hjärt-Lungfondens största forskningssatsning någonsin har 30 000 svenskar fått bära en aktivitetsmätare. Aktivitetsmätaren bars under en veckas tid och syftet var att studera hur mycket deltagarna satt och rörde sig under dagen för att bedöma framtida risk för hjärt-kärlsjukdom. Resultatet var slående. Medelålders svenskar ägnar i genomsnitt 0,1 procent av sin vakna tid åt högintensiv fysisk aktivitet.
– Vi förväntade oss att det skulle vara låga nivåer, men kanske inte så låga. Det motsvarade i genomsnitt mellan en och fem minuter per dag. Drygt var femte hade ingen högintensiv fysisk aktivitet alls under de dagar de bar aktivitetsmätaren, säger Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Stillasittande mer än hälften av tiden
Studien visade även att medelålders svenskar är stillasittande mer än hälften av sin vakna dag – i genomsnitt åtta timmar. Att få in mer rörelse i vardagen är viktigt, inte minst om man har ett stillasittande jobb, säger Elin Ekblom Bak.
– Kopplat till arbetssituationen är walk-and-talk-möten ett bra alternativ, eller om man har möjlighet att byta om, duscha och ställa eventuell cykel på säkert ställe så att man kan transportera sig aktivt till och från arbetet. En intressant sak vi såg i studien var att de som var aktiva pendlare året runt satt mindre och hade mer måttlig och högintensiv fysisk aktivitet än de som åkte passivt fram och tillbaka till arbetet, säger Elin Ekblom Bak.
Hon vill inte gå så långt att säga att medelålders svenskar slarvar med sin träning.
– Men det finns många anledningar till att man inte ägnar sig åt mer intensiv träning, däribland tidsbrist. En sak som man som expert kan göra är att informera om betydelsen av fysisk aktivitet, och att det varken behöver vara dyrt, krångligt eller tidskrävande att vara aktiv. Många gånger kan man få in det i sitt tidspressade schema när man ändå ska göra annat.
Så blir träningen en vana
- Försök klämma in gå-möten om du har ett stillasittande arbete. Använd head-set när du ska ta ett telefonmöte hemma och gå runt i rummet under mötet.
- För lite mer högintensiv fysisk aktivitet kan aktiv cykel- eller gångpendling till och från jobbet vara ett bra alternativ.
- På fritiden gäller det att hitta träning du själv tycker är kul eftersom det ökar motivationen. Det underlättar om man tränar tillsammans med någon.
- Om du har ett aktivt jobb och är i gång hela arbetsdagen ska du tänka lite annorlunda. Då är det viktigt att få in pauser under arbetsdagen, så att du har ork att träna någon kväll i veckan.
Källa: Elin Ekblom Bak, docent vid Gymnastik- och idrottshögskolan
Henrik Lenngren
Mer om Må bra
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.