Ny ljudbok med råd till stressade och trötta
Publicerat 28 januari 2022
Vi blir allt mer trötta och stressade – eller? Enligt psykologen Kerstin Jeding, aktuell med en ny ljudbok om stress och återhämtning, är stress inget nytt fenomen.
Giorgio Grossi och Kerstin Jeding är lite av stresshanteringsgurus i Sverige, och de har skrivit många böcker ihop i ämnet. Nu är de aktuella med ljudboken "Råd till dig som är stressad och trött".
Sedan Kerstin Jeding började specialisera sig på stress på 90-talet har hon tvingats besvara den återkommande frågan om det är så att stressen ökat i samhället. Men hennes teori är att stress och trötthet är något vi alltid burit med oss, att det är naturligt.
– Vi jämför oss själva när vi är som piggast, och det är vi ju bara några få timmar per dag. Relativt det är vi trötta varje dag. Skillnaden är att vi har mer mental stimulans i dag och större kognitiva krav på oss. Inte bara på arbetet utan också på vår fritid. När man känner att man inte hinner med eller mäktar med eller klarar av allt är det lätt att bli stressad.
I ljudboken finns fakta, råd, övningar och tips för hur man kan ta hand om sig i tider när det känns för mycket extra allt. Det handlar både om att lära sig varva ner och att skaffa sig perspektiv på stressen.
– För egen del blir jag trött av att arbeta för mycket mentalt utan tillräcklig tid för återhämtning emellan, och stressad när jag tagit på mig för mycket. I de lägena följer jag mina egna råd. Stresshantering handlar inte om smartare sätt att göra mer på kortare tid, utan att prioritera och sedan hantera det som är, säger Kerstin Jeding.
Henrik Lenngren
Mer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.