Bild: Pexels/Rui Dias
Mjukstarta på jobbet
Publicerat 9 augusti 2022
Det kan kännas tungt att komma tillbaka till jobbet efter en lång och skön ledighet. Men det finns knep att ta till för att få en mjukare start på arbetshösten.
Lite motigt ska det kännas att börja jobba igen. Det är ett tecken på att man kopplat av och kunnat spendera sin tid som man vill under ledigheten.
– Tillbaka på jobbet ska vi in i en struktur och är bunden av tider och uppgifter. Det är rimligt att det tar emot lite, säger Petra Lindfors, professor i psykologi vid Stockholms universitet.
Att låta den första arbetsveckan bli en kortare vecka är en klassisk mjukstart för den som har möjlighet att göra det. Andra sätt att göra tillvaron roligare är att planera in kommande ledighet inte allt för långt fram, kanske en långhelg eller ledighet under barnens höstlov. Då har man något att se fram emot.
Sätt ett larm för att sluta i tid
Passa också på att njuta av din fritid även om du börjat jobba igen. Sommaren är inte slut bara för att semestern är det. Hitta på aktiviteter med vänner och familj. Utnyttja kvällar och helger. På semestern är vi ofta mer utomhus än vanligt så varför inte hålla kvar vid det. Gå en promenad, häng i parken eller trädgården.
– Att umgås utomhus är väldigt lättsamt. Jag tycker att vi ska fundera på vad vi verkligen måste göra där hemma och vad som kan vänta och ta till vara på sommarkvällarna. Kan du själv styra över din arbetstid så se till att komma iväg från jobbet i rimlig tid. Ställ ett larm i din mobil när det är dags att gå hem. Då kan du ta den där promenaden och få lite egen tid på vägen hem.
Nya vanor kan pigga upp tillvaron. Kanske gå en bit eller hela vägen till jobbet, träna på lunchen eller något annat som du mår bra av.
– Det ska vara måttfulla förändringar och vanor som man klarar av att hålla. Saker som är lätta att få in i vardagen. Gör vi för radikala förändringar så är risken för misslyckande större och då blir det inte det lyft som var tanken.
Bättre att sprida ut ledigheten
Forskningen visar att allt för lång ledighet inte nödvändigtvis är bra. Bäst mår vi med flera lite kortare, utspridda ledigheter.
– Om man har möjlighet att göra det eller inte beror på vilket liv man lever, om det är en barnfamilj med långt sommarlov för barnen kan det vara svårt. Vi lever fortfarande med cykeln industrisemester mitt i sommaren. Men att stycka upp semestern och sprida ut den är det en fördel.
Vi har fler ledigheter att se fram emot och det gör inte så mycket om vädret är dåligt under en ledighet.
Boka in en avstämning med chefen
Känns tanken på att börja jobba igen väldigt tung, nästan oöverstiglig då kanske det är dags att byta arbete eller se om du kan utvecklas och få andra arbetsuppgifter på din nuvarande arbetsplats. Eller har du funderat över förändringar under ledigheten. Då kan det vara smart att boka in ett utvecklingssamtal med chefen under hösten.
– Vanligast är ju att vi har utvecklingssamtal under våren på våra arbetsplatser. Men det kan vara en idé att flytta det till efter sommaren. Det får dock inte bli så att belastningen på cheferna ökar och att man hamnar i dubbla utvecklingssamtal.
– Jag tycker också att man ska hunnit landa i verksamheten lite innan man tar det samtalet. Och att det kan handla om att lite mer långsiktigt inventera vad jag har för möjligheter.
För en mjukare jobbstart
- Börja med en kortare vecka – om du har möjlighet.
- Planera för ledighet framöver hösten.
- Utnyttja kvällarna – det är fortfarande sommar.
- Se till att komma från jobbet i rimlig tid – om du kan styra det själv.
- Aktivera dig – umgås med vänner, ta en promenad tillsammans eller gör annat du gillar.
Anita Gullberg
Mer om Må bra
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.