Bild: Istock
”Sömn behöver lyftas på organisatorisk nivå”
Publicerat 13 april 2022
Sömn borde vara en lika naturlig fråga att lyfta på medarbetarsamtalet som stress eftersom dålig sömn påverkar både prestation och risken att drabbas av olyckor. Det anser Helena Schiller, doktor i folkhälsa som forskat om sömn kopplat till arbetslivet.
Dålig sömn är ett växande folkhälsoproblem som delvis förvärrats under pandemin. Ungefär var fjärde kvinna och var fjärde man har problem med sömnen och ungefär 10–11 procent rapporterar att de har svåra sömnproblem, enligt Helena Schiller.
Hon anser att precis som stress är en del av arbetet med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön, borde sömn vara det.
– Det handlar om att lyfta själva frågan på arbetsplatsen. Men också om att betona vikten av en bra balans mellan ansträngning och återhämtning där sömn är den viktigaste delen av återhämtningen. Arbetsgivaren har ett ansvar att se till att det finns bra förutsättningar för återhämtning och arbetstagaren har ett ansvar att prioritera sin sömn, sa Helena Schiller när hon intervjuades på ett webbinarium arrangerat av One Lab.
Stress är vi vana om att prata om på jobbet, men dålig sömn känns privat och kan därför vara svårare att ta upp med sin chef.
Sömnen känns privat
– Det som är svårt med sömnen är att man lätt tänker att det ligger utanför arbetstiden. Men stress och sömn hör ju ihop och balansen mellan arbete och privatliv är ju viktig för arbetsgivaren också.
Helena Schiller tipsar chefer att ta med frågor om sömn på medarbetarsamtal och i medarbetarenkäter. Det handlar också om att bygga upp en förtroendefull relation med sina medarbetare så att de vågar prata om sömnproblem.
24-timmarssamhället och möjligheten att jobba närsomhelst på dygnet är inget som gynnar sömnen, enligt Helena Schiller.
– Det funkar inte så bra att sitta med datorn och jobba i sängen och sen slå ihop den och släcka lampan, utan försök avsluta i god tid. Kvällsrutiner, att göra ungefär samma saker varje kväll är a och o för god sömn. Då lär sig hjärnan att det snart är dags att sova.
Det sker i hjärnan när vi sover
Hjärnan sorterar Under sömnen sorterar hjärnan all information vi tagit in på dagen och överflödig information flyttas från korttidsminnet till långtidsminnet.
Hjärnan lugnar och styr Sömn hjälper hjärnan att kontrollera den del av hjärnan som styr våra känslor så att vi inte skäller ut kollegorna eller börjar gråta på jobbmötet. Den gör också att våra sinnesintryck dagtid blir mildare.
Hjärnan fokuserar Sömnen hjälper hjärnan att hålla fullt fokus dagtid. Sömnbrist däremot leder till en instabil hjärna där vissa delar funkar som vanligt medan andra kan somna in. Det kan bli farligt om man har ett riskfyllt jobb som kräver full uppmärksamhet.
Marianne Zetterblom
Mer om Sömn
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.