
Bild: Pixabay
Sömnbrist försämrar samarbetet på jobbet
Publicerat 12 oktober 2022
Att sova för lite är inte bara skadligt för hälsan. Det påverkar också det sociala samspelet. Den som sover för lite blir mindre benägen att hjälpa andra och drar sig undan social samvaro, enligt en amerikansk studie.
De delar av hjärnan som styr empati och förmågan att förstå andra människors behov och intentioner är mindre aktiva efter en sömnlös natt. Det visar en studie från Berkley-universitetet i Kalifornien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science Daily, där forskare använt magnetkamera och undersökt hjärnorna hos personer som sovit åtta timmar respektive inget alls föregående natt.
– Det var som de delarna av hjärnan inte svarade när en person, som inte sovit tillräckligt mycket, interagerade med andra människor, säger Matthew Walker, professor i psykologi vid Berkley i en kommentar.
I en annan studie följde forskarna drygt hundra personer under fyra dygn. Deras sömnkvalitet registrerades, det vill säga hur länge de sov, hur ofta de vaknade på natten och hur tidigt på morgonen de vaknade. De som hade sovit dåligt på natten var inte lika hjälpsamma gentemot andra människor nästkommande dag, enligt forskarna.
Dessutom kom forskarna fram till att de som led av sömnbrist oftare drog sig undan socialt och att de kände sig mer ensamma. Något som också spred sig till deras omgivning, nästan som ett virus enligt Matthew Walker.
– Studien visar att sömnbrist inte bara är skadligt för hälsan utan också att det sociala samspelet mellan människor försämras.

Marianne Zetterblom
Mer om Sömn
-
Trötthet – en underskattad risk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.