
Bild: Unsplash
Tjugo minuter utomhus gör underverk på jobbet
Publicerat 10 mars 2022
Att förlägga ett möte till parken utanför kontoret eller ta ett jobbsamtal utomhus kan lyfta hela arbetsdagen. Och för att få de positiva hälsoeffekterna av utevistelsen räcker det med tjugo till trettio minuter, visar forskning.
De senaste åren har det skrivits en del om företag som satsat stort på utomhuskontor. Men faktum är att man inte måste förlägga hela arbetsdagen utomhus för att uppnå positiva effekter på hälsan. Redan efter 20 till 30 minuter går det att se en minskning av kroppens stressmarkörer, enligt Susanna Toivanen, professor i sociologi och forskare inom arbetsmiljö och hälsa. Hon arbetar för tillfället i ett fyraårigt forskningsprojekt om utomhuskontor där nio svenska företag är engagerade och där ett koncept för hållbara kontor ska tas fram.

Enligt Susanna Toivanen är det inte bara dagsljuset som har en positiv effekt. Även utevistelsen i sig påverkar immunförsvaret och hälsan.
– Är man utomhus får man ett helt annat beteende. Man reflekterar mer och man blir mer empatisk och här och nu i sina känslor, säger hon.
Även kreativiteten ökar av att gå ut och av att röra på sig.
– I serieteckningar kan man se snillen som går runt i cirklar för att få idéer. Är man stillasittande får man inte kontakt med dynamiken i sina tankar på samma sätt.
Det räcker med att ha en park i närheten
Den bästa effekten av utevistelsen får man om man går ut mitt på dagen då dagsljuset är som starkast. För att komma i gång kan man testa med att boka in kortare avstämningar utomhus. Enligt Susanna Toivanen måste man inte ha ett tjusigt utomhuskontor för det.
– Egentligen behöver man inte ha så mycket infrastruktur på plats. Det räcker med att man har en park eller ett grönområde i närheten av kontoret.
En viktig faktor för att utejobbet ska bli verklighet är att ledningen och cheferna är med på tåget.
– Många har nog blandade känslor och känner sig lite busiga om de lämnar kontoret och går ut för att jobba. Det hör inte till normen. En kontorsarbetare förväntas sitta vid ett bord bakom en skärm.
För att få med ledningen är det viktigt att visa på forskning och de positiva effekterna av utevistelse, anser Susanna Toivanen. Och just nu nu kan det finnas ett momentum att testa utekontor eftersom pandemin visat att det går att på kort tid förändra vanor och arbetssätt.
– Digitaliseringen tillåter oss att använda vår fulla potential. Men trots att vi är väldigt digitaliserade har vi inte riktigt tagit ut svängarna ännu, säger hon.
Men det inte bara tjänstemän på kontor som skulle må bra av att variera sitt arbetssätt mer. Minst lika stora hälsovinster finns för exempelvis personal inom handel eller vård och omsorg. En av de första studierna om grönområdens betydelse för hälsan handlar om sjukhusvård.
– Den studien visade dels att patienter som var nyopererade återhämtade sig snabbare om de hade utsikt mot ett grönområde. Men även personalen återhämtade sig snabbare efter stressiga arbetsmoment om de på rasterna kunde komma ut på en terrass.
Men hur är det inom universitets – och högskolevärlden där du själv jobbar, går det att jobba utomhus?
– Ja, det går jättebra! På KTH i Stockholm har man testat att inleda seminarier utomhus med promenad i Liljanskogen. Sen har man avslutat inomhus. Studenterna tycker att de har fått bättre kontakt både med gruppen och med sina lärare och de känner sig inte lika nervösa när de sen ska presentera något för gruppen.
Fem anledningar att jobba mer utomhus
1. Du får variation i arbetet genom att gå ut och jobba en stund.
2. Dina stressnivåer går ner och du får snabbare återhämtning.
3. Dagsljusintaget ökar, och ljus är viktigt för att du ska må bra.
4. Det främjar din hälsa och stärker ditt immunförsvar.
5. Din tankeverksamhet och kreativitet stimuleras.
Källa: Rapporten ”Ute är inne” av Susanna Toivanen

Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.