Vaccinationsviljan skiljer sig kraftigt mellan yrkesgrupper
Publicerat 14 juni 2022
Vaccinationstäckningen mot covid-19 skiljer sig kraftigt mellan olika yrkesgrupper. Personer i arbetaryrken med låg inkomst vaccinerar sig i lägre utsträckning än tjänstemän, enligt en kartläggning som Centrum för arbets- och miljömedicin i Stockholm gjort.
Vaccinationstäckning bland högre tjänstemän:
I medianyrket var täckningsgraden bland män 78 procent, med en spännvidd på 47 till 98 procent mellan olika yrkesgrupper. För kvinnor var täckningsgraden i medianyrket 82 procent, med en spännvidd mellan 40 och 99 procent.
Tjänstemän är vaccinerade i betydligt högre utsträckning än anställda i arbetaryrken med låga kvalifikationskrav. Det finns också ett starkt samband mellan födelseland och inkomst, även om det sambandet varierar mellan yrken och sektorer.
Exempel på yrken med mycket låg vaccinationstäckning bland män (under 52 procent) är murare, städare, ställningsbyggare samt grovarbetare inom bygg och anläggning. Bland kvinnor har yrken som buss- och spårvagnsförare, tandhygienister, apotekstekniker och städare mycket låg vaccinationstäckning. Men även hemtjänstpersonal, vårdbiträden, butikssäljare och barnskötare ligger under genomsnittet.
Ovaccinerade hanterar de sköraste
Att vaccinationstäckningen är låg bland anställda som kommer i kontakt med äldre och sköra är problematiskt, enligt rapportförfattarna. En annan risk med låg vaccinationstäckning är att det kan leda till hög sjukfrånvaro under de perioder när virusspridningen är hög.
För att få fler att vaccinera sig anser Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin och överläkare på Centrum för arbets- och miljömedicin i Region Stockholm att man skulle kunna vända sig direkt till olika arbetsplatser där personer med olika bakgrund samlas. Företagshälsovården kan ge saklig information och möjlighet att få diskutera farhågor med vaccinet och arbetsgivaren kan underlätta vaccination.
– Arbetsmarknadens parter har tidigare tagit upp vaccination på eller i anslutning till arbetsplatsen som en väg att öka vaccinationstäckningen. Vår rapport ger ett detaljerat underlag för en bredare diskussion om detta, säger Maria Albin.
Marianne Zetterblom
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.