Bild: Unsplash
Var femte sitter mer än tio timmar per dag
Publicerat 3 november 2022
Att sitta stilla hela eller större delen av arbetsdagen är vanligt och i synnerhet bland högutbildade, enligt en ny rapport. Samtidigt visar forskning att mycket stillasittande utgör en hälsorisk även för personer som tränar regelbundet.
Företagshälsovårdsbolaget Falck Previa har genom data från hälsoundersökningar sammanställt en rapport om levnadsvanor och hälsa där 34 000 medarbetare ingår. Nästan hälften av dessa är stillasittande mer än sju timmar per dag. Omkring var femte uppger att de sitter stilla tio timmar eller mer per dag. Mest sitter de som har högskole- eller universitetsutbildning.
Just vid tio timmar eller mer verkar gränsen gå för när stillasittande påverkar hälsan negativt, enligt rapporten. De som sitter så mycket rapporterar sämre allmäntillstånd och känner sig mer stressade än anställda som sitter 7-9 timmar per dag. Åsa Miemois, hälsoutvecklare på Falck Previa anser att det finns mycket som arbetsgivaren kan göra för att stimulera till mer rörelse på jobbet.
– Dels kan man titta utifrån organisationsperspektivet och se över möteskulturen, hur man planerar och genomför möten, dels kan man se om det finns möjlighet till mikropauser där anställda kan ta den där lilla stretch- eller rörelsepausen. Det gäller att ge förutsättningar för de anställda och sänka tröskeln så att alla kan vara med, säger Åsa Miemois.
Enligt henne uttrycker många medarbetare att de vill röra sig mer men de uppger att de inte hinner eller saknar orken. Också här har arbetsplatsen en viktig uppgift att fylla anser hon.
– Företag som investerar i friskvård och stöttande insatser för rörelse får dessutom många gånger tillbaka det genom ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro.
En annan bidragande faktor till att stillasittandet ökar är att vi bygger bort vardagsmotion, enligt Åsa Miemois.
– I dag kan vi beställa mat till dörren, åka bil till jobbet och ta hissen i stället för trapporna. Det gör att många måste planera för rörelse, det är inte något som bara sker.
Om rapporten
Rapporten bygger på 34 000 hälso- och arbetsmiljöundersökningar som Falck Previa gjort under 2021-2022 på uppdrag av sina kunder. Undersökningarna kartlägger levnadsvanor, besvär i rörelseapparaten, välbefinnande och den sociala och organisatoriska arbetsmiljön.
Marianne Zetterblom
Mer om Livsstil
-
God kondition minskar risken för sjukskrivning
Psykisk hälsa • Personer med hög kondition har lägre risk att drabbas av depression visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
-
Ta med träningen utomhus
Må bra • Äntligen är sommarsäsongen här och livsandarna vaknar till liv. Ta vara på ljuset med ett träningspass ute eller varför inte ett gåmöte med kollegan?
-
Lyckan sitter i händerna
Må bra • En fjärdedel av alla svenskar sysslar regelbundet med någon form av hantverk, som drejning, stickning eller slöjd. Hobbyer som inte bara är roliga för stunden utan även kan leda till ökat mentalt välbefinnande på sikt, visar forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.