Arbetssjukdomar glöms bort
Publicerat 27 mars 2023
Betydligt fler dör i arbetsrelaterade sjukdomar än i olyckor på jobbet. Det får alldeles för lite uppmärksamhet i opinionen, anser Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin. I dagarna släpper myndigheten en rapport om arbetssjukdomar.
– Dödsolyckor på jobbet är oacceptabla, de är dramatiska och får mycket uppmärksamhet. Men i skymundan av olyckorna dör åtskilligt fler människor i förtid, av sjukdomar som kan kopplas till arbetet. Ofta sker dödsfallen långt efter att man varit på den ohälsosamma arbetsplatsen. Arbetsgivare måste förebygga både dödsolyckor och de arbetsmiljörisker som leder till ohälsa på längre sikt, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i en kommentar.
Varje år dör 30–50 personer i arbetsolyckor i Sverige. Men ser man till risker som stress, skiftarbete, asbest och motoravgaser så dör årligen 3 000 personer i förtid. Det är nästan hundra gånger fler än de som dör i arbetsolyckor. Siffran är hämtad ur en kunskapssammanställning om arbetssjukdomar som gjorts vid Umeå universitet.
Risker finns kvar på småföretag
Framför allt är det anställda på små företag som är extra utsatta både när det gäller olyckor och arbetssjukdomar. Bengt Järvholm, senior professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, påpekar att arbetsmiljörisker som försvunnit från stora, välfungerande företag lever kvar på små företag. Det kan till exempel handla om att de anställda utsätts för skadliga kemikalier.
– De metoder man använder för att uppskatta och förebygga risker i stora organisationer kan ofta inte överföras till små företags förhållanden. Småföretagens arbetsmiljöarbete behöver uppmärksammas mer, säger Bengt Järvholm.
Oftast kvinnor som blir sjuka
Enligt Erna Zelmin finns det även en jämställdhetsaspekt på att arbetssjukdomar inte uppmärksammas lika mycket som arbetsolyckor eftersom det oftare är kvinnor än män som blir sjuka av arbetet. Nya studier visar att det kan finnas ett samband mellan hög arbetsbelastning och självmord. Studier visar också att det finns ett samband mellan kränkande särbehandling, sexuella trakasserier och självmord.
– Jämfört med tidigare studier så har sambandet mellan kränkande särbehandling och självmord stärkts, men fortfarande är kunskapsläget osäkert. Det är viktigt att arbeta med den sociala arbetsmiljön och förebygga kränkande särbehandling, säger Bengt Järvholm.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetssjukdomar
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.