Hoppa till huvudinnehållet
En kontorsbyggnad i Århus, Danmark

Anställda som arbetar nära ett grönområde eller en träningsanläggning är mer fysiskt aktiva. Det borde stadsplanerare tänka på när de planerar nya områden, anser forskaren Jaana Halonen vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Bild: javier Rincon/Unsplash

Må bra

Bättre att jobba nära gymmet än baren

Jobbar du nära en bar eller nära ett gym? Utbudet i kvarteren kring arbetsplatsen kan påverka din hälsa enligt en ny studie från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Även pendlingstiden till jobbet påverkar hur du mår.

Att jobba nära en bar eller att ha lång resväg till jobbet påverkar hälsan negativt. Det visar en studie från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet där forskare studerat sambandet mellan arbetsplatsens läge och närområdets socioekonomiska status samt närhet till alkohol och träning. Forskarna har också undersökt hur pendling påverkar hälsan.

Något överraskande visar studien att det var vanligare att ägna sig åt riskfyllt drickande om man jobbar på en arbetsplats i ett område med hög socioekonomisk status, jämfört med ett område med låg socioekonomisk status.

– En förklaring kan vara att det i vissa yrken är vanligt att ta en drink tillsammans med kollegor för att till exempel slappna av eller fira efter jobbet. Tillgången till alkohol kan vara en annan faktor eftersom det i områden med högre socioekonomisk status ofta finns många alkoholförsäljningsställen, säger Jaana Halonen, forskare vid Stressforskningsinstitutet i en kommentar.

Lång pendlingstid negativt för hälsan

Studien visar också att anställda som jobbar i närheten av en träningsanläggning eller ett grönområde är mer fysiskt aktiva. Jaana Halonen hoppas att stadsplanerare har det i åtanke när nya områden planeras.

Ett annat intressant resultat är att människor som pendlar mer än fem timmar per vecka till jobbet tränar mindre och upplever sömnproblem i högre utsträckning än de som pendlar en till fem timmar i veckan.

– Vi kunde inte hitta en maxgräns för ett idealiskt pendlingsavstånd. Men när pendlingssträckan var tre kilometer eller mindre verkade deltagarna vara mer fysiskt aktiva, säger Jaana Halonen, forskare vid Stressforskningsinstitutet.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa