
Bild: The Nix Company/Unsplash
Det kan du använda ditt friskvårdsbidrag till
Publicerat 23 november 2023
Är du sent ute med att nyttja ditt friskvårdbidrag men vill inte att pengarna ska brinna inne? Då är du inte ensam. Nästan hälften av nyttjandet sker årets sista två månader. Vi reder ut vad du kan använda bidraget till – och vad du inte får använda det till.
Nästan hälften, 45 procent, nyttjar sitt friskvårdsbidrag under årets sista månader, november och december. I alla fall bland dem som har sitt friskvårdsbidrag via förmånsföretaget Edenred, som hanterar förmåner åt fler än 125 000 anställda.
– Vi ser att en väldigt stor del av nyttjandet sker årets sista två månader. Det beror dels på att om du någon gång köpt ett årskort på exempelvis ett gym i slutet av året, så kommer det att förnyas samma period varje år. Men det beror även på att många av de medarbetare som man verkligen vill komma åt med friskvårdsvårsbidraget, de som vanligtvis inte tränar regelbundet, väntar in i det sista. Många är inte medvetna om att man kan använda friskvårdsbidraget väldigt brett, säger Alf Reimers, marknadschef på Edenred.

Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån som arbetsgivare kan erbjuda sina medarbetare. Syftet med bidraget är att öka medarbetarnas hälsa, ork och välmående så att sjukfrånvaron minskar medan trivseln och engagemanget ökar.
Förutom rena motionsaktiviteter, såsom gym, gruppträning, idrotter och löplektioner, kan bidraget användas till annan, enklare friskvård som är avstressande eller avkopplande. Det kan till exempel handla om behandlingar som syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet, som massage och akupunktur, men även tekniker och terapi för förbättrad kroppshållning och rörelsemönster, till exempel balansträning.
Rökavvänjning och viktnedgång
Friskvårdsbidraget kan även användas till behandlingar för viktnedgång eller rökavvänjning samt profylaxkurs för blivande föräldrar. Friskvårdsbidraget får däremot inte användas till medlemsavgifter på exempelvis gym eller idrottsföreningen, och inte heller till att hyra eller köpa utrustning, om dessa inte ingår i kostnaden för aktiviteten.
– Det är ju inte så många som har egna bowlingklot hemma så om man bowlar och bowlingklotet ingår i avgiften så är det okej, säger Alf Reimers.
Behandlingar, som massage och akupunktur, får heller inte överstiga en kostnad om 1000 kronor per tillfälle. Men det går bra att köpa klippkort för högre belopp.
– Man får köpa ett klippkort på massage för hela sitt friskvårdsbidrag men då måste det framgå att flera behandlingar ingår och att varje behandling inte kostar mer än 1000 kronor, säger Alf Reimers.
Fler nyttjar om arbetsgivaren informerar
Arbetsgivare kan göra mycket för att få fler medarbetare att nyttja sitt friskvårdsbidrag. Att se till att medarbetarna vet vad de kan använda bidraget till och göra det så enkelt som möjligt att använda det, är en bra start, anser Alf Reimers. Han rekommenderar inte upplägg där medarbetarna själva får stå för en del av kostnaden.
– Det är inte att rekommendera, det leder oftare till att bidraget inte används alls, det blir för krångligt.
Ju högre belopp arbetsgivare ger i friskvårdsbidrag, desto högre nyttjandegrad.
– Många kanske känner att belopp om 1 000–1 500 kronor, då är det inte är värt besväret att använda bidraget, säger Alf Reimers.
Han rekommenderar även att hitta en leverantör där friskvårdsbidraget är förbetalt.
– Alla har inte möjlighet att göra utlägg på tusentals kronor för friskvårdsaktiviteter. Framför allt inte de medarbetarna som behöver bidraget allra mest, som annars inte har råd med en friskvårdsaktivtet. Det riskerar att bli en jämlikhetsfråga.
Han tycker att en utgångspunkt för arbetsgivare bör vara att få så många som möjligt att nyttja sitt friskvårdsbidrag, för att få mer hälsosamma medarbetare.
Så kan friskvårdsbidraget användas
- Friskvårdsbidraget får användas till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
- Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
- Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
- Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde, max 5 000 kronor per år och anställd. Betalar arbetsgivaren ut mer än 5 000 kronor får du betala skatt på hela friskvårdsbidraget.
- För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta max 1 000 kronor per tillfälle för att anses vara av mindre värde och skattefritt.
Källa: Skatteverket

Katharina Hedström
Mer om Må bra
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.