Bild: Pexels/Tirachard Kumtanom
Fyra steg – så blir träningen en vana
Publicerat 31 augusti 2023
Det är lätt att köpa ett gymkort men desto svårare att hålla i den nya vanan. Men det finns knep att hämta från psykologiforskningen. Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot idrott och hälsa, tipsar om hur du gör träning till en vana som håller i längden.
Efter semestern känner många ett sug efter en hälsosammare livsstil. Vi ska börja träna, äta hälsosammare och stressa mindre. Men alltför ofta blir det där fönstret av motivation alldeles för litet och det nyinköpta gymkortet riskerar att hamna i byrålådan. Varför blir det så här? En förklaring är att nya beteenden är väldigt ansträngande för oss att upprätthålla.
– Att ändra ett beteende kräver starka drivkrafter, planering och tar mycket energi, säger Magnus Lindvall.
Han är professor i psykologi vid Göteborgs universitet med inriktning mot hälsopsykologi och gästprofessor vid Gymnastik och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm och har bland annat forskat om motivation till livsstil och beteendeförändring.
– En vana är ett beteende som sker automatiskt, utan att det kräver alltför mycket energi eller ansträngning. När ett beteende väl har blivit en vana sitter den ganska hårt. Det är bra om det är en bra vana men det finns också en baksida, att det är svårt att bli av med dåliga vanor, säger han.
Hållbar motivation nyckeln till förändring
Att göra träning till en vana är nyckeln för de flesta för att upprätthålla det nya beteendet. Men hur gör man det? För att ett beteende ska bli en vana krävs att det finns en hållbar drivkraft bakom, förklarar Magnus Lindwall.
– Många tror att drivkraft och motivation handlar om kvantitet – hur motiverad du är. Men avgörande för om motivationen håller på sikt är kvalitén – vad det är som motiverar dig, säger Magnus Lindwall.
Yttre motivation, som morot och piska eller att man börjar träna för att undvika att känna skuld och skam inför sin omgivning, kan fungera ett tag men blir oftast kortsiktigt. Den mest hållbara typen av motivation kommer inifrån.
– Inre motivation handlar om att beteendet i sig är belönande. Med träning kan detta vara svårt. Även för mig som tränat hela mitt liv kan det kännas kämpigt att ta mig ut i springspåret, men jag gör det ändå. Det leder oss in på den andra hållbara drivkraften – att beteendet i sig inte är belönande men att du har köpt argumenten bakom och förstår varför det är viktigt att träna och känner att det är något du själv har valt att göra. För att uppnå detta är det viktigt att du väljer en träningsform som fungerar för dig. Det ska inte vara för motigt, då orkar vi inte hålla uppe det över tid, säger Magnus Lindwall.
Skapa rätt förutsättningar
Träningsformen och intensiteten bör också svara mot de tre psykologiska behoven – kompetens, autonomi och tillhörighet.
– Det är egentligen samma psykologiska behov som vi behöver få uppfyllda på våra arbetsplatser och handlar om att ha kompetens nog inom det man ska utföra, det kan vara utmanande men inte för svårt, att man känner att detta är något jag själv har valt och att känna social samhörighet, säger Magnus Lindwall.
Sista steget är att bygga bort så många hinder som möjligt för träningen. En tydlig planering är en bra start som ökar chansen att träningspasset verkligen blir av.
– Du behöver också sätta upp den fysiska miljön så att träningen blir en del av din vardag, säger Magnus Lindwall.
Men hur lång tid tar det då att skapa en ny vana?
– Det finns massa myter om detta men faktum är att det inte går att säga. Det beror bland annat på aktivitet och individ. Men kan du hålla i träningen ett helt år, då har du tagit dig förbi flera utmaningar, till exempel skiftande årstider och semestrar. Men man ska komma ihåg att det inte finns någon hård gräns för när ett beteende blir en vana, beteendet blir stadigare och stadigare ju längre man håller på, säger Magnus Lindwall.
Fyra steg – så gör du träningen till en vana
- Fundera över varför du vill börja träna. Forskning visar att inre krav är mycket mer motiverande än yttre. Med andra ord om träningen är något som du själv vill och styr över, är det mycket större chans att du lyckas bibehålla den nya vanan.
- Välj en träningsform som är utmanande men inte för svår. Det bästa är att börja så enkelt som möjligt och sen öka intensitet och svårighet successivt.
- Sätt upp den fysiska miljön så att träningen får en naturlig plats i din vardag. Bygg bort så många hinder som möjligt och planera in träningen, gärna konkret med tid och plats i kalendern.
- Gör träningen till en social aktivitet. Många gillar att träna tillsammans med någon och att bestämma en tid med en vän eller kollega ökar chansen att träningen blir av.
Katharina Hedström
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.