Bild: Istock
Lunchvanor kan påverka sömnkvalitet
Publicerat 24 augusti 2023
Vad du äter kan påverka kvaliteten på din sömn, visar ny forskning från Uppsala universitet. En näringsrik diet bidrog till bättre djupsömn jämfört med en mindre hälsosam diet som innefattade fryspizza och choklad.
Studien som gjordes vid Uppsala universitet involverade 15 unga män utan sömnproblem. Den ena halvan av gruppen åt en näringsrik kost bestående av mager yoghurt med müsli till frukost, pasta med gröna ärtor till lunch och laxpytt till middag. Den andra gruppen åt fetare yoghurt samt sötare müsli till frukost, pasta med färdigköttbullar och ketchup till lunch samt fryspizza och en bit söt choklad till middag.
Idén var att mäta huruvida maten påverkade sömnen på något vis. Tidigare studier, gjorda på andra sätt, har indikerat att det kan vara så.
Lika mycket men sämre sömn
Forskarna upptäckte ingen skillnad i antalet timmar sömn mellan grupperna, varken hemma eller i labbet.
– Däremot blev djupsömnen ytligare hos dem som hade ätit den mer onyttiga maten. Sådana förändringar av djupsömnen kan även ses hos människor över en viss ålder samt hos dem som har sömnsvårigheter av typen insomni, säger Jonathan Cedernaes, läkare och docent i medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet.
Enligt honom tycks individer som äter nyttigare kost i snitt ha bättre sömnkvalitet.
– Detta kan ha att göra med den mekanism som vi kunde observera i vår studie, säger han.
De långsiktiga effekterna av att äta en mindre hälsosam diet kan innefatta sämre sömnkvalitet, vilket i sin tur kan kopplas till ökad risk för förtida död.
Även inlärning och produktivitet påverkas
– Om man antar att våra resultat håller, det vill säga att djupsömnens kvalitet försämras av onyttig mat, så skulle det kunna ha betydelse framöver. Det vi annars vet, utifrån epidemiologiska studier, är att de som uppger att de äter mycket mättat fett och socker men lite kostfiber, tycks ha sämre kvalitet på sin sömn. I stället har större intag av en mer nyttig kost, såsom medelhavskosten, visat sig vara kopplat till bättre sömn.
Med tanke på att matintaget verkar påverka sömn, inlärning och produktivitet skulle detta kunna påverka skolmåltider eller arbetsplatsluncher i framtiden.
– Denna aspekt är mycket relevant. Barn och ungdomar sover i dag ofta otillräckligt, delvis beroende på stress och dagens 24/7-samhälle, säger Jonathan Cedernaes.
Han poängterar att man först och främst bör åtgärda de faktorer som stör sömnen mest, framför allt stress.
– Men det kan ändå vara betydelsefullt att ytterligare kunna påverka hur kvaliteten ser ut på den sömn som barn får. Sömnen är viktig för inlärningsförmågan, humöret och tillväxten. Det skulle vara spännande att kunna studera sömnen hos ungdomar och hur den påverkas av olika kost.
Henrik Lenngren
Mer om Sömn
-
Trötthet och låg energi vanligare bland kvinnor
Må bra • Tre av tio anställda upplever brist på energi och trötthet efter arbetsdagen på en nivå som gör att de inte orkar göra saker på fritiden. Unga och kvinnor är mest drabbade, visar en ny undersökning.
-
"Jag försöker få ljus varje dag"
Så gjorde vi • Vad ska man tänka på för att må så bra som möjligt när man jobbar natt? Arbetsliv bad tre nattjobbare och en sömnexpert om tips.
-
Att snooza kan göra dig piggare
Sömn • Att snooza har länge påståtts vara negativt för sömnen och göra hjärnan svårstartad. Nu visar forskning från Stockholms universitet att det kan vara precis tvärtom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.