Bild: Pixabay
Sämre kondition i fysiskt krävande yrken
Publicerat 7 mars 2023
Trots att byggnadsarbetare rör sig hela dagen har de ofta sämre kondition än de som sitter på ett kontor. Det beror på den så kallade aktivitetsparadoxen. En ny studie från Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm har tittat på orsakerna.
Vi kanske tänker att den som har ett fysiskt krävande arbete inom bygg, tillverkning eller städ får träning och bättre kondition på köpet tack vare sitt jobb. Men det är nästan tvärtom.
– På ett fysiskt tungt jobb är arbetsuppgifterna ofta statiska med ett begränsat rörelsemönster. Och intensiteten är låg eller måttlig, det gör att man inte kommer upp i puls vilket behövs för att stärka konditionen, säger Sofia Paulsson som är medförfattare till studien och specialist inom arbets- och miljömedicin på Health Profile Institute.
De med stillasittande jobb tränar mer på fritiden
Kontorsarbetare och de med mer stillasittande arbeten däremot har ofta bättre kondis för att de tränar mer på fritiden – träning i kortare pass där de får upp pulsen rejält. Sen får de också ordentlig vila och återhämtning mellan sina aktiviteter.
– Återhämtning är en viktig faktor för att musklerna ska få vila. För den med ett fysiskt tung arbete är det därför inte alltid det rätta att på gymmet efter jobbet och lyfta tungt. Det kan i stället bli ytterligare ett stresspåslag för kroppen.
I studien gjorde de en ungefärlig uppskattning av om olika yrkesgrupper hade tillräcklig kondition för att klara de fysiska kraven i sitt arbete. För dem som jobbade på kontor var den siffran nio av tio. Medan för de med fysiskt krävande arbete var det bara var fjärde till varannan som hade tillräckligt god kondition för sitt arbete.
– De som jobbar över sin förmåga blir oftare utmattade. Att jobba över sin förmåga sliter på kroppen och hjärta och kärl räcker inte till. De behöver egentligen bättre kondition och om det är möjligt mindre fysisk belastning i arbetet. Det är också viktigt med återhämtning under arbetsdagen och variation i arbetsuppgifterna så att den statiska belastningen blir mindre.
Man ska orka med sitt jobb
En del arbetsgivare kanske inte tycker att det är deras sak att tänka på medarbetarnas kondition. Men när det är ett fysiskt krävande arbete handlar det om att ha en bra hälsa och orka med sitt jobb. Det är en arbetsmiljöfråga, menar Sofia Paulsson.
– Vissa har kondition med i sina hälsotester. Som arbetsgivare behöver man inte prata om det på individnivå utan som grupp. En gruppsammanställning kan visa hur många av medarbetarna som har en oroande låg kondition jämfört med de fysiska kraven i arbetet.
Lyfter man tillsammans i arbetsgruppen att konditionen är en parameter för att klara arbetet på ett hållbart sätt blir det tydligt för alla varför arbetsgivaren har ett intresse av att man tränar upp sin kondition på ett klokt sätt, menar Sofia Paulsson.
Gerd Eriksson
Mer om Livsstil
-
God kondition minskar risken för sjukskrivning
Psykisk hälsa • Personer med hög kondition har lägre risk att drabbas av depression visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
-
Ta med träningen utomhus
Må bra • Äntligen är sommarsäsongen här och livsandarna vaknar till liv. Ta vara på ljuset med ett träningspass ute eller varför inte ett gåmöte med kollegan?
-
Lyckan sitter i händerna
Må bra • En fjärdedel av alla svenskar sysslar regelbundet med någon form av hantverk, som drejning, stickning eller slöjd. Hobbyer som inte bara är roliga för stunden utan även kan leda till ökat mentalt välbefinnande på sikt, visar forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.