Bild: Istock
Sämre kondition i många yrkesgrupper
Publicerat 21 juni 2023
På bara 20 år har konditionen sjunkit i många yrkesgrupper. Tydligast syns det i yrken med lägre kvalifikationsnivå som städare, hantverkare och fabriksarbetare. Men hos cheferna syns ingen förändring.
Konditionen har gått ner i alla yrkesgrupper. Men minskningen märks framförallt i yrken som kundservice, städning och tillverkning, enligt en ny avhandling från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH. Trenden märks även bland lärare. Hos chefer däremot märks ingen förändring.
– Trenden är oroväckande. Folk är ungefär lika fysiskt aktiva som förut samtidigt som konditionen minskar. Vi vet inte riktigt hur detta hänger ihop, säger doktoranden Daniel Väisänen, i en kommentar.
Trots att studierna i avhandlingen är justerade för utbildning, som är en viktig socioekonomisk faktor, kvarstår ojämlikheten i hälsa tydligt mellan olika yrkesgrupper. Daniel Väisänen anser att det behövs hälsoinsatser både på samhälls- och individnivå. Annars riskerar sjukvårdskostnaderna att öka och livslängden förkortas.
Om studien
Avhandlingen bygger på hälsoprofilbedömningar från företagshälsovården. Deltagarna gjorde bland annat cyckelgometertest som beräknas syreupptagningsförmåga, det vill säga kondition. Andra variabler som ingick var BMI, rökning samt fysisk arbetsbelastning i arbetet. Antalet deltagare var mellan 70 000 och 400 000 personer i de fyra studier som avhandlingen bygger på.
Marianne Zetterblom
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.