Bild: Istock
Symtom på skadligt bruk misstolkas som stress
Publicerat 2 november 2023
Organisationer som vill motverka riskbruk av alkohol bör rikta sina insatser mot hela arbetsgruppen snarare än att satsa allt på de individer som redan har problem. Det anser Kristina Sundqvist som är expert på prevention av skadligt bruk i arbetslivet.
I Sverige är alkohol den enskilt största faktorn bakom ohälsa och för tidig död och en av de största kostnaderna för vården. Även i arbetslivet får skadligt bruk av alkohol stora konsekvenser. Utöver att den som drabbas inte kan prestera på topp handlar det också om ökad risk för olyckor och skador.
– I mer än vart tionde arbetsrelaterat dödsfall hittar man alkohol i blodet. Många är på jobbet som kanske inte skulle vara det egentligen, sa Kristina Sundqvist, forskare vid psykologiska institutionen Stockholms universitet, när hon föreläste på arbetsmiljöeventet Gilla Jobbet nyligen.
Preventionsparadoxen
Ett vanligt angreppssätt när det handlar om alkoholrelaterade frågor på arbetsplatsen är att fokusera på de individer som redan har ett risk- eller missbruk. De får självfallet inte lämnas i sticket, säger Kristina Sundqvist. Men arbetsgivaren når betydligt längre om insatserna i stället riktas mot hela arbetsgruppen. Något hon kallar preventionsparadoxen.
– Det finns ingen alkoholkonsumtion som är helt riskfri. På en arbetsplats hamnar de flesta runt ett medelvärde vad gäller konsumtion. Men eftersom den gruppen är så stor så kommer arbetsplatsen få konsekvenser av deras drickande. Att rikta sina insatser på de som har en måttlig men ändå viss risk gör att man flyttar normalfördelningskurvan så att den stora massan får en lägre risk.
Alkoholproblem misstas för stress
Att påverka inställningen till alkohol går inte från en dag till en annan betonar Magnus Nyqvist på företagshälsovårdsbolaget Feelgood. Men en bra start är att plocka in frågor om alkohol när man pratar om hälsa generellt. Då blir det också lättare för chefen att ta tidiga samtal med medarbetare som inte verkar må bra. För en sak som många missar enligt honom är att tidiga signaler på riskbruk är de samma som för stressrelaterad ohälsa.
– Det gör att många chefer tolkar det de ser hos en medarbetare som symtom på stress. Vi behöver tänka att det lika gärna kan vara alkoholrelaterat. Det finns en samsjuklighet när det gäller psykisk ohälsa och alkohol och det är sällan som alkohol är den enda förklaringen till varför någon mår dåligt och inte presterar som vanligt, sa Magnus Nyqvist som också deltog på seminariet om alkoholprevention.
Exempel på insatser kan vara att se över alkoholkulturen.
– Serveras det alkohol i jobbsammanhang och är det ok att komma bakfull till jobbet? Och om det finns en policy kring alkohol på jobbet känner då alla till den? Hur ser den sociala kontrollen ut, träffar cheferna sina medarbetare så att de faktiskt ser hur medarbetarna mår?
Förebygg skadligt bruk på arbetsplatsen
- Behovsinventering Gör en noggrann lägesanalys för att ta reda på vilka riskfaktorer ni har. Till exempel, bjuds det ofta på alkohol i jobbsammanhang? Är det ok att komma bakfull till jobbet?
- Skapa en tydlig process och struktur Fundera över vad det är ni vill uppnå (till exempel minskad korttidsfrånvaro) och beskriv de steg ni behöver ta för att nå dit.
- Skapa delaktighet Oberoende av vad det är för insats som ska göras är delaktighet a och o för att lyckas. Medarbetarna är experter på sin egen arbetsmiljö.
- Utvärdera kontinuerligt Utvärdera inte bara i slutet utan stäm av under resans gång hur ni ligger till. Om något inte fungerar som ni tänkt behöver ni stanna upp och fundera över varför.
- Gör en plan för implementeringen Vilka ska göra vad och när.
Marianne Zetterblom
Mer om Alkohol och droger
-
Tips till chefen för en lyckad sommarfest
Alkohol och droger • På många arbetsplatser är det dags för sommarfest. Men vad ska du som chef tänka på så att festen blir lyckad och inte urartar på grund av alkohol? Mojtaba Ghodsi, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, tipsar.
-
Chefer har svårt att varva ner
Stress • Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de svårare att koppla av och dricker oftare alkohol än sina medarbetare.
-
Dags att omvärdera vinet på personalfesten?
Alkohol och droger • Håller synen på alkohol på att förändras? Modern forskning visar att det inte finns någon säker gräns för drickande när det kommer till hur vår hälsa påverkas. Redan små mängder ökar risken för cancer och hjärtkärlsjukdom.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.