Bild: Istock
Var tredje person har haft en panikattack
Publicerat 12 september 2023
Tryck över bröstet, svårt att andas, stickningar i fingrar och yrsel. En panikattack är lätt att förväxla med allvarlig sjukdom eftersom den ger samma symtom. Skillnaden är att panikattacker är helt ofarliga och går över av sig själva även om det är en obehaglig upplevelse.
Ungefär var tredje person har någon gång drabbats av en panikattack, ibland stannar det vid en enstaka attack men för andra kan det bli återkommande och övergå i det som kallas paniksyndrom.
– Paniksyndrom är när det håller i sig över längre tid med återkommande panikattacker. Man blir så rädd att det ska komma igen så att rädslan i sig blir begränsande och gör att man undviker att göra saker. Man går till exempel inte och tränar för att man är rädd för att få hög puls, säger Charlotte Ekström, psykolog hos Feelgood.
– Men man kan ha enstaka panikattacker utan att det leder till paniksyndrom, säger hon.
Stress, ångest och hög press kan utlösa panikattacken
Vad som utlöser en panikattack är individuellt men det finns gemensamma nämnare.
– Det är personer som redan känner mycket krav på sig. De upplever i hög grad annan stress, ångest eller press. Depression kan också påverka. Ohälsan ligger någon annanstans, inte i själva panikattacken. När vi tar emot personer som drabbats så tittar vi på vad som händer i övrigt i deras liv. Ofta är det relaterat till att personen redan har en hög belastning som gör att man är mer sårbar.
Kroppens reaktion vid en panikattack är samma som när vi utsätts för verklig fara. Charlotte Ekström jämför med att springa på en orm i skogen. Då utsöndras bland annat adrenalin och kortisol och kroppen gör sig redo för flykt.
– Vid en panikattack har hjärnan gjort en feltolkning av situationen. Det finns inget yttre hot men kroppen reagerar så.
Symptomen är kraftiga och kan upplevas skrämmande. Många har åkt till akuten övertygade om att de drabbats av en hjärtinfarkt eller någon annat allvarligt tillstånd. Vissa kan känna att de håller på att tappa kontrollen och bli galen.
– Det är bra att kontrollera att det inte är något fysiologiskt. Men om det går över efter 15–20 minuter och du inte har några symptom kvar då är det en panikattack och det är ofarligt även om det är obehagligt. Kvarstår symptomen då kan det vara något annat.
När en panikattack väl satt i gång är det svårt att stoppa den eftersom det är en stark stressreaktion som kroppen satt i gång.
– Vad man kan göra är att försöka trygga sig själv och resonera att det här är en panikattack och det är inte farligt. Den går över. Men att bromsa en attack som börjat är svårt.
Det som på sikt hjälper är att arbeta med de bakomliggande orsaker som gör dig sårbar och leder till attackerna. De stressorer som är det verkliga problemet. Det kan man göra på egen hand eller ta professionell hjälp, beroende på hur svåra problemen är.
– Det vi märker är att om man kan börja jobba med de verkliga problemen så minskar också panikattackerna.
Fråga vad personen behöver för hjälp
Att lära sig mer om vad som händer när man får en panikattack är också en väg för att bättre kunna hantera situationen.
– Ju mer du vet desto bättre kan du hantera situationen.
Finns det något som jag som utomstående kan göra för att hjälpa en person som får en panikattack? Kanske om en kollega på jobbet drabbas.
– Om det är en person som är öppen om det så är det bra att ha en dialog innan och fråga vad det är som hjälper och vad den personen behöver när en attack kommer.
– Men om du inte vet om utan plötsligt ser en kollega få en panikattack så är det allra viktigaste att försöka hålla sig lugn själv. Om det är möjligt fråga personen om du kan hjälpa på något sätt. Finns det en öppning för det, så hjälp personen att trygga sig själv.
Vad är en panikattack?
Kroppen reagerar som att den är utsatt för hot och hjärnan sänder ut signaler att det är en fara. Det är en stark stressituation som ofta har orsak i en hög belastning som gör en person extra utsatt. Symptomen är starka och liknar allvarlig sjukdom. Det kan till exempel vara:
- Tryck över bröstet
- Hög puls, snabb andning
- Svårigheter att andas
- Stickningar eller domningar i fingrar och fötter
- Yrsel, känsla av svindel eller tunnelseende
- Känsla av overklighet, som att man befinner sig i en bubbla.
Hur hanterar jag panikattacker?
Att lära sig mer om vad som händer när jag drabbas hjälper ofta. Det kallas för psykoedukation när man lär sig mer om ett tillstånd. Med mer kunskap är det lättare att lära sig hantera situationen.
Att jobba med de bakomliggande orsakerna – stress, ångest, depression eller annat – gör att attackerna minskar.
En panikattack är inte farlig och kan man inse att det är just en panikattack och inget annat blir det lättare att vara i situationen.
Anita Gullberg
Mer om Psykisk hälsa
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.