Bild: Pexels/Casablanca Stock
Äldre mer utsatta för bullerskador
Publicerat 1 februari 2024
Buller är den tredje vanligaste orsaken till arbetssjukdomar, enligt statistik från Afa Försäkring. Äldre löper större risk än yngre att drabbas.
– Bullerskador står för 11 procent av det totala antalet godkända arbetssjukdomar under den senaste tioårsperioden. Buller är därmed den tredje vanligaste orsaken till en godkänd arbetssjukdom, näst efter vibrationsskador och karpaltunnelsyndrom, säger Elin Henriksson, analytiker och statistiker på Afa Försäkring i en kommentar.
Det är främst inom industri och bygg som bullerskadorna uppstår. Äldre löper större risk än yngre att drabbas. Hela 9 av 10 som fått en bullerskada är äldre än 45 år, enligt en rapport från Afa Försäkring.
– En hörselskada uppstår vanligtvis efter att man har arbetat i minst 10 år i en miljö med buller på minst 85 decibel. Skador på hörseln kan dock även uppkomma om man har varit exponerad för högre decibelnivåer under en kortare tid, säger Elin Henriksson.
För att förebygga bullerskador är det viktigt att arbeta systematiskt med att kartlägga var det finns risker samt åtgärda och följa upp, avslutar Elin Henriksson.
Förebygg bullerskador
- Välj tystare arbetsmetoder och arbetsutrustning.
- Använd teknik som gör det möjligt att kommunicera även med hörselskydd på.
- Dämpa, isolera eller skärma av maskiner och utrustning.
- Underhåll maskiner och utrustning.
- Försök skilja bullrig och tyst verksamhet åt.
- Byt arbetsuppgifter med varandra genom arbetsrotation.
- Se till att alla på arbetsplatsen vet hur risker med buller kan förebyggas och att alla rapporterar de risker som upptäcks.
Källa: Prevent
Marianne Zetterblom
Mer om Buller
-
Ljudbubblor skapar arbetsro på kontoret
Buller • Martin Ljungdahl Eriksson, forskare på Högskolan i Väst, har tagit fram en stol med högtalare som skapar en ljudbubbla där användaren själv kan välja sin ljudmiljö.
-
Därför bör inte kontoret vara knäpptyst
Kontor • Är dagens kontorslandskap för tysta? Det anser ljuddesignern Alexander Kassberg. När det är knäpptyst blir vi lättare störda av ljud runtomkring och det blir svårare att koncentrera sig.
-
Lärare behöver prioritera sin rösthälsa
Må bra • Många lärare lider av röstbesvär i klassrummen. Men genom att utveckla sin röst och kommunikation finns mycket att vinna.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.