Hoppa till huvudinnehållet
En kvinnlig vårdanställd lutar sitt huvud mot en vägg i en sjukhuskorridor.

Bild: Istock

Stress

Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär

Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.

– Vi vet sedan tidigare att det finns en tydlig koppling mellan arbetsmiljö och risk för hjärt-kärlsjukdom, framförallt när det gäller bristen på möjligheter att påverka sitt arbete. Den här studien bidrar med kunskap som skulle kunna leda till bättre sätt att förebygga och komma till rätta med riskfaktorer, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i en kommentar.

I studien, som publicerats i tidskriften ”Journal of the American Heart  Association”, har forskare följt 6 000 kontorsarbetare i Kanada. Resultaten visar att de som har hög arbetsbelastning och samtidigt inte får återkoppling och bekräftelse för sina arbetsinsatser löper ökad risk för oregelbunden hjärtrytm.

Att känna igen tecken på stress samt att ha strategier på arbetsplatsen för hur man förebygger stress är viktigt, enligt forskarna.

– Den här studien tyder på att arbetsrelaterad stress kan vara relevant att inkludera i förebyggande hälsoåtgärder. Att känna igen och hantera psykosocial stress på arbetsplatsen är viktigt för att främja hälsosamma arbetsmiljöer, säger John Pernow, ordförande för Hjärt-Lungfondens forskningsråd i en kommentar.

Totalt lever 400 000 människor i Sverige med förmaksflimmer. Förmaksflimmer kan leda till stroke, hjärtsvikt eller andra hjärt-kärlkomplikationer. 

TIPS

Förebygg stress

  • Ha rimliga krav Anta gärna nya utmaningar och ställ gärna krav på dig själv men gör inte kraven orimliga. Tillåt dig själv att misslyckas. Tillåt också dig själv att lyckas – att uppleva att det du gör är bra nog och duger.
  • Sträva efter balans Höga krav och låg kontroll på jobbet är inte en bra kombination. Det är viktigt att själv kunna påverka sin situation. Och det är viktigt att prioritera tid för återhämtning efter intensiva arbetsinsatser. Om man inte har tid att utföra sitt jobb eller får uppskattning för det man gör kan allt till slut kännas meningslöst. Ge dig själv beröm för det du klarat av i stället för kritik för det du inte hunnit med.
  • Hjälp kroppen att återhämta sig Rör på dig, ät bra och ta regelbundna en rörelsepauser eller bensträckare. Och glöm inte att prioritera sömn eftersom sömn är den bästa återhämtningen.

Källa: Hjärt-Lungfondens skrift om stress

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Stress

Senaste om Hälsa