Bild: Istock
Chefer har svårt att varva ner
Publicerat 13 maj 2024
Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de höga stressnivåer och svårare att koppla av och de dricker oftare alkohol än sina medarbetare, enligt en ny undersökning.
I rapporten ”Hur mår chefen” har Falck (tidigare Previa) undersökt chefers hälsa och mående och hur det skiljer sig från medarbetarnas. Studien, som omfattar nästan 4 300 chefer, visar att de skattar sin hälsa som högre än medarbetarnas. Men det finns utmaningar. Över hälften av cheferna har svårt att koppla av och nästan en tredjedel kämpar med att hinna med sina arbetsuppgifter. De anger dessutom oftare än sina medarbetare att de har alkoholvanor som kan klassas som riskfyllda.
– Chefsrollen handlar om ansvar för medarbetare och för verksamhet, det innebär en stor mängd arbetsuppgifter, en ofta hög arbetsbelastning och ett ständigt inflöde av oförutsedda saker som händer. Det handlar om kombinationen av mängden uppgifter, krav från ledning och förväntningar från medarbetare. Om det finns en diskrepans mellan krav och förutsättningar så skapar det obalans, säger Lena-Karin Allinger, konsultchef och organisationskonsult på Falck.
Mycket administration
Stora arbetsgrupper, exempelvis inom offentlig sektor, kan vara en förklaring till stress.
– Vi vet också att chefer har en väldigt hög belastning kopplat till administrativa uppgifter och system som ska hanteras. Med en ofta hög förändringstakt måste operativa chefer verkställa beslut de sällan kan påverka.
När det gäller alkoholkonsumtionen bland chefer visar rapporten att även om chefer dricker oftare, är det mindre mängder vid varje tillfälle. 26 procent av cheferna svarar att de dricker två till tre gånger i veckan. Bland andra anställda är det bara 18 procent som dricker så ofta. Alkoholvanorna för chefer kan utgöra en riskkonsumtion.
För att stödja cheferna i deras roll behövs forum där chefer kan utbyta erfarenheter med andra chefer, säger Lena-Karin Allinger. Hon tror och hoppas på ett ökat fokus på arbetsmiljöfrågor kopplade till chefsrollen.
– Chefens egen arbetsmiljö har vi haft en tendens att tappa bort. Vi vet att ledarskapet har en direkt påverkan på medarbetarnas välbefinnande och prestation.
Chefers hälsa
- Chefer skattar generellt sin hälsa bättre än medarbetare. De rapporterar högre välmående i sex av åtta områden, inklusive allmän hälsa, motion, och energinivåer.
- 36 % av cheferna upplever stressnivåer som kan vara hälsorisker, jämfört med 30 % av medarbetarna. Chefer rapporterar också oftare än medarbetare alkoholvanor som kan innebära ett riskdrickande, oberoende av stressnivå.
- Chefer upplever brister i informationsflöde om viktiga beslut och behovet av stöd från högre chefer.
- Över hälften av cheferna har svårt att koppla av och nämner tidsbrist som en betydande utmaning.
Källa: Studien ”Hur mår chefen?” baserad på enkätsvar från 4 256 chefer och 23 934 medarbetare.
Henrik Lenngren
Mer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.