Bild: Istock
Chefer har svårt att varva ner
Publicerat 13 maj 2024
Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de höga stressnivåer och svårare att koppla av och de dricker oftare alkohol än sina medarbetare, enligt en ny undersökning.
I rapporten ”Hur mår chefen” har Falck (tidigare Previa) undersökt chefers hälsa och mående och hur det skiljer sig från medarbetarnas. Studien, som omfattar nästan 4 300 chefer, visar att de skattar sin hälsa som högre än medarbetarnas. Men det finns utmaningar. Över hälften av cheferna har svårt att koppla av och nästan en tredjedel kämpar med att hinna med sina arbetsuppgifter. De anger dessutom oftare än sina medarbetare att de har alkoholvanor som kan klassas som riskfyllda.
– Chefsrollen handlar om ansvar för medarbetare och för verksamhet, det innebär en stor mängd arbetsuppgifter, en ofta hög arbetsbelastning och ett ständigt inflöde av oförutsedda saker som händer. Det handlar om kombinationen av mängden uppgifter, krav från ledning och förväntningar från medarbetare. Om det finns en diskrepans mellan krav och förutsättningar så skapar det obalans, säger Lena-Karin Allinger, konsultchef och organisationskonsult på Falck.
Mycket administration
Stora arbetsgrupper, exempelvis inom offentlig sektor, kan vara en förklaring till stress.
– Vi vet också att chefer har en väldigt hög belastning kopplat till administrativa uppgifter och system som ska hanteras. Med en ofta hög förändringstakt måste operativa chefer verkställa beslut de sällan kan påverka.
När det gäller alkoholkonsumtionen bland chefer visar rapporten att även om chefer dricker oftare, är det mindre mängder vid varje tillfälle. 26 procent av cheferna svarar att de dricker två till tre gånger i veckan. Bland andra anställda är det bara 18 procent som dricker så ofta. Alkoholvanorna för chefer kan utgöra en riskkonsumtion.
För att stödja cheferna i deras roll behövs forum där chefer kan utbyta erfarenheter med andra chefer, säger Lena-Karin Allinger. Hon tror och hoppas på ett ökat fokus på arbetsmiljöfrågor kopplade till chefsrollen.
– Chefens egen arbetsmiljö har vi haft en tendens att tappa bort. Vi vet att ledarskapet har en direkt påverkan på medarbetarnas välbefinnande och prestation.
Chefers hälsa
- Chefer skattar generellt sin hälsa bättre än medarbetare. De rapporterar högre välmående i sex av åtta områden, inklusive allmän hälsa, motion, och energinivåer.
- 36 % av cheferna upplever stressnivåer som kan vara hälsorisker, jämfört med 30 % av medarbetarna. Chefer rapporterar också oftare än medarbetare alkoholvanor som kan innebära ett riskdrickande, oberoende av stressnivå.
- Chefer upplever brister i informationsflöde om viktiga beslut och behovet av stöd från högre chefer.
- Över hälften av cheferna har svårt att koppla av och nämner tidsbrist som en betydande utmaning.
Källa: Studien ”Hur mår chefen?” baserad på enkätsvar från 4 256 chefer och 23 934 medarbetare.
Henrik Lenngren
Mer om Stress
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.