Bild: Comparefibre/Unsplash
Digitala möten gör hjärnan tröttare
Publicerat 22 januari 2024
Digitala möten har blivit en självklarhet i arbetslivet och något som vi inte reflekterar över så mycket längre. Men enligt forskaren Britta Nordin Forsberg är det viktigt att vi varvar med fysiska möten, eftersom vi både blir tröttare och mindre kreativa av att ses på skärm.
Under pandemin myntades begreppet ”Zoom fatigue” för att beskriva en särskild slags kognitiv trötthet som upplevs vid digitala möten. Sedan arbetslivet återgick till mer normala former är det få som pratar om det längre. Men Britta Nordin Forsberg, som är lektor inom organisation och ledarskap och har forskat på hur digitala mötesformer påverkar oss, tycker att vi bör vara fortsatt medvetna om problemet.
– Vår värld är tredimensionell och vi behöver kompensera för att göra den tvådimensionella digitala världen tredimensionell. Det tar mycket på vår kognitiva kapacitet, säger hon.
När vi träffas fysiskt läser vi av kroppsspråket hos de personer vi träffar. Det sker med automatik och hjälper oss att tolka den kommunikation som sker. Framför skärmen ser du ofta bara de andras ansikten och kan inte läsa av kroppsspråket. Då får hjärnan jobba hårdare för att fylla i luckorna. Du måste också anstränga dig mer och vara tydligare i din egen kommunikation för att det ska gå fram vad du menar.
– Om vi är på samma plats så har vi fler chanser att läsa av varandra, i pauser och när vi går till kaffemaskinen.
Som att stå på scen
I ett digitalt möte sitter alla deltagare vända mot varandra hela tiden. Det blir som att du som deltagare sitter framför en publik där alla ansikten är vända mot dig och dessutom väldigt nära. Det tolkar hjärnan som en väldigt intensiv social interaktion och det är också tröttande.
Det har också visat sig att möten där vi inte träffas fysiskt försämrar kreativitet och prestation.
– När vi människor inte upplever gemenskap och tillhörighet mår vi sämre och presterar sämre. Kreativitet är ett tillstånd där vi gärna behöver vara i samklang med varandra och känna oss trygga för att interagera på ett djupare plan och kunna ge och ta. Det är svårt att skapa i möten online.
En annan nackdel är att vi blir mer stillasittande jämfört med fysiska möten. Det handlar dels om att inte försvinna ur bild, dels att man inte behöver förflytta sig fysiskt mellan olika möten. När du ser dig själv på skärmen blir du också mer självmedveten och anstränger dig att vara stilla på ett sätt som inte är helt naturligt.
Men det finns även fördelar med digitala möten.
– En verksamhet som är utspridd över landet eller världen kan enkelt träffas. I dag har digitala möten blivit så naturliga för oss att vi har inga trösklar. Det är också enklare att dela dokument och jobba i samma dokument i ett digitalt möte.
Går att göra digitala möten bättre
De nackdelar som finns går också till viss del att förebygga med ganska enkla metoder.
– Med små medel kan vi medvetandegöra problemen och agera på dem för att inte dra ned vårt mående. Det kan till exempel vara att sätta upp regler för hur vi ska ha möten. Inte lägga hela timmar på ett möte och ha möten som avlöser varandra utan se till att ha pauser.
Britta Nordin Forsberg arbetar med innovationer och forskning i användning av virtual reality - och det som kommer i förlängningen av den teknologin - på arbetsplatser. Hon ser en utveckling där de digitala mötena utvecklas mot virtuella tredimensionella möten. Men för att utvecklingen ska bli lyckad inom arbetslivet är det viktigt att arbetsgivarna är proaktiva och är med och driver utvecklingen.
– Vi kan inte, och vi ska inte, stoppa utvecklingen mot ökad en digitalisering av arbetslivet. Däremot behöver vi en ökad kunskap och förståelse för vad digitaliseringen innebär för vår kognitiva förmåga och för våra hjärnor. Men vi ska heller inte glömma att vi alltid behöver interagera och mötas i verkligheten.
Därför blir vi tröttare av att mötas på skärm
- Hjärnan är van vid en tredimensionell värld. Det går åt mycket kognitiv kraft för att kompensera för det när vi möts på en platt skärm.
- Det är svårare att tolka ansiktsuttryck och kroppsspråk när vi ses på skärmen. Hjärnan får jobba hårdare för att fylla i luckorna.
- På ett digitalt möte sitter alla deltagare vända mot varandra, lite som att stå på scen och ha en publik. Det tolkar hjärnan som en intensiv social interaktion vilket också är tröttande.
- På ett digitalt möte sitter man ofta mer stilla för att inte försvinna ur bild. Man behöver inte heller förflytta sig fysiskt mellan möten.
Källa: Britta Nordin Forsberg
Anita Gullberg
Mer om Digitalisering
-
Otydligt vem som ansvarar för den digitala miljön
Digitalisering • Många arbetsgivare är medvetna om att digitala system och arbetssätt har stor påverkan på arbetsmiljön i stort. Men fortfarande är det många som missar att riskbedöma och att ha en tydlig ansvarsfördelning. Det visar en stor inspektionsinsats av den digitala arbetsmiljön som Arbetsmiljöverket gjort.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
Arbetsmiljöverket tar tempen på den digitala arbetsmiljön
Digitalisering • Under pandemin fick digitaliseringen i arbetslivet en rejäl skjuts. Nu gör Arbetsmiljöverket en inspektion för att se hur arbetsgivarna tar ansvar för den digitala arbetsmiljön och om de har tillräcklig kunskap.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.