Bild: Istock
God kondition minskar risken för sjukskrivning
Publicerat 23 maj 2024
Personer med hög kondition har lägre risk att drabbas av depression och att bli sjukskrivna på grund av depression. Sambandet är tydligast hos män och yngre personer. Det visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
Depression är den vanligaste psykiatriska diagnosen bland vuxna. Totalt uppger var femte person i Sverige att de någon gång fått diagnosen depression, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. Tidigare forskning har visat att fysisk aktivitet är bra även för den psykiska hälsan. Men exakt hur sambandet ser ut är inte klarlagt.
– Resultaten från den här studien visar att en god kondition verkar vara gynnsamt för en lägre risk att drabbas av depression eller bli sjukskriven på grund av depression. Däremot verkar denna positiva effekt vara starkast i vissa grupper, särskilt hos män och individer med lägre utbildning, säger Camilla Wiklund, forskare vid GIH och förstaförfattare till studien.
Hög kondition definierar Camilla Wiklund som att kunna springa i mer än en halvtimme utan att behöva stanna. Medelhög eller måttlig kondition är att kunna springa i en halvtimme utan att stanna och låg kondition innebär att man kan gå en rask promenad.
Studien som bygger på hälsodata från över 300 000 individer visar att personer med hög kondition har 21 procents lägre risk att drabbas av depression. Personer med måttlig kondition har 16 procents lägre risk för depression jämfört med personer med väldigt låg kondition. Deltagare med hög kondition hade också 11 procent lägre risk för sjukskrivning på grund av depression än de med väldigt låg kondition. Resultaten kvarstod efter justering för andra faktorer såsom livsstilsfaktorer, samsjuklighet, ålder och kön.
Sambandet mellan kondition och risken att utveckla depression var tydligast hos män, yngre och personer med kortare utbildning, enligt studien.
Men trots att sambandet är tydligast för män ska kvinnor inte sluta prioritera träning, säger Camilla Wiklund till Ekot.
– Jag tänker att all träning och fysisk aktivitet är gynnsam och bra på olika sätt. Lägre risk för depression är bara en aspekt. Det viktigaste är att träna överhuvudtaget, säger hon.
Kondition
Enligt en studie från GIH har svenskarnas kondition eller syreupptagningsförmåga minskat kraftigt de senaste 20 åren. Nära hälften av den arbetsföra befolkningen har en hälsofarligt låg kondition.
Marianne Zetterblom
Mer om Psykisk hälsa
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.