Bild: Istock
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Publicerat 14 maj 2024
Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
- Hudcancer ökar Hudcancer är den snabbast ökande cancerformen i Sverige. Varje år drabbas cirka 6 000 personer.
- Kläder är bästa skyddet För de som arbetar utomhus är det bästa sättet att skydda sig mot UV-strålning att använda täckande kläder och begränsa tiden i solen.
- Effekten av solkräm är osäker Skyddet från solkräm varar endast i en halvtimme, och de flesta smörjer på för tunt. Endast cirka fem procent av det vi applicerar stannar i huden; resten hamnar i det metabola systemet och utsöndras via urinen.
Sammanfattningen är gjord med hjälp av AI
Varje år drabbas mellan 5 000 och 6 000 personer av malignt melanom som är den allvarligaste formen av hudcancer.
– När jag inledde min forskarkarriär för 40 år sedan var det ungefär 500 per år och nu är vi uppe i 6 000. Dödligheten ökar också, vilket är bekymmersamt, sa Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, när han presenterade en kunskapsöversikt om yrkesrelaterad hudcancer på ett seminarium arrangerat av Afa Försäkring.
Redan i slutet av 1700-talet upptäckte man att sotare i England drabbades av hudcancer på pungen. Det gör därmed hudcancer till den första yrkesrelaterade cancer som upptäckts. Den hudcancer som sotarna fick heter skivepitelcancer och drabbar ungefär 10 000 personer om året i Sverige. Den orsakas av UV-strålning men också av sot, röntgenstrålning, arsenik, skifferolja och en rad andra ämnen. Malignt melanom och basalcellscancer är två andra hudcancertyper men de orsakas uteslutande av UV-strålning.
Det betydligt mer UV-strålning en mulen dag klockan 13 än en solig dag klockan 16
UV-strålningen är som starkast mellan 12 och 14. En mulen dag minskar den till hälften.
– Samtidigt är det betydligt mer UV-strålning en mulen dag klockan 13 än en solig dag klockan 16. Det är bara det att vi inte känner UV-strålningen den mulna dagen, sa Bengt Järvholm, professor vid institutionen för folkhälsa vid Umeå universitet och medförfattare till kunskapsöversikten om yrkesrelaterad hudcancer.
Undvik helst solen helt mitt på dagen
Täckande kläder, solavskärmning och att begränsa antalet timmar i solen är det bästa sättet att skydda sig mot UV-strålning enligt Olle Larkö och Bengt Järvholm. Om det går att undvika solen helt när den är som starkast mitt på dagen är det optimalt.
Näsa och öron är ett vanligt ställe att få hudcancer på så en keps är bra att använda. Att förlita sig på solskyddskräm är dock förrädiskt enligt de båda forskarna.
– Vi säger inte att man inte ska använda solskyddskräm men de är övervärderade. Det bästa är att skydda sig med kläder. Att hudcancer ökar skulle kunna bero på övertron på solskyddskrämens effekter, sa Olle Larkö.
Överlag är svenskar väl medvetna om riskerna med solstrålning och kopplingen till hudcancer. Men få vet hur solskyddskrämer fungerar. Skyddet från krämen varar endast i en halvtimme. De flesta smörjer också på för tunt. Cirka sex helkroppsinsmörjningar beräknar Olle Larkö att en vanlig tub med solkräm räcker till om man tar den mängd som krävs.
– Sen är det bara cirka fem procent av det vi kladdar på som stannar i huden. Resten hamnar i det metabola systemet och vi kissar ut det i slutändan.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetssjukdomar
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.