Bild: Istock
Mediebanta och må bättre
Publicerat 19 mars 2024
På kort tid har sociala medier blivit en självklar del av våra liv, men också en källa till stress och nedstämdhet för många. Nu visar en ny studie vid Lunds universitet att vi snabbt kan påverka vårt mående till det bättre genom att begränsa tiden vi lägger på plattformarna.
Om studien
“Effects of reduced and altered use of social networking sites – a randomized controlled study” är publicerad i tidskriften Journal of Social and Clinical Psychology. Läs här.
– Effekten var överraskande stor. De deltagare som bara fick ägna sig åt sociala medier en halvtimme om dagen under tre veckor mådde betydligt bättre efter studiens slut. Så kopplingen mellan sociala medier och psykisk ohälsa är tydlig.
Det säger Martin Wolgast, docent vid Institutionen för Psykologi vid Lunds universitet, som undersökt hur begränsad användning av sociala medier, som Facebook och Instagram, kan påverka ens mående.
Från att ha använt sociala medier i snitt två timmar om dagen fick ett antal testdeltagare i åldrarna 18–29 år scrolla loss i max 30 minuter per dag. Följden blev såväl bättre självkänsla, minskad stress och nedstämdhet samt bättre fokus och koncentration i vardagen.
En orsak till att vi kan må dåligt av sociala medier är den ständiga jämförelsen med andra.
– Vi inte kan undvika att jämföra oss med alla så kallade vänner vi ser i våra flöden och deras spännande inlägg från fester och resor. När det gäller oss själva har vi hela bilden av vårt liv, med både positiva och negativa inslag, medan vi hos andra bara ser ett positivt utsnitt av deras liv, Martin Wolgast.
Och så är det jakten på lajkes, views och följare. Det vi delar blir ett kvitto på vårt sociala värde. Och då är det lätt att överreagera känslomässigt.
Dessutom är sociala medier en tidstjuv av rang. Tiden vi lägger där förlorar vi på andra håll, säger Martin Wolgast:
– Det leder lätt till självanklagelser och mer stress i livet. Dels för att vi slösat bort tid, dels för att vi valt bort saker som vi behöver göra eller mår bra av, som att umgås med vår familj, motionera, sova eller - träffa vänner på riktigt.
För mediebantare
Ingen mobil i sovrummet
Köp en väckarklocka i stället och öka chansen till fler sovtimmar.
Skaffa en armbandsklocka
Då använder du mobilen mindre.
Stäng av aviseringarna
Alla nya inlägg är inte värda att kolla upp.
Radera eller flytta apparna
Det försvårar slentriankollen och du hinner tänka efter.
94 %
av svenskarna använder sociala medier, 85 procent varje dag. Youtube, Facebook, Instagram och Snapchat är populärast. Främsta drivkraften är att bli underhållen och få tiden att gå. Användartiden är i snitt 70 min per dag, i åldersgruppen 15–24 år drygt 2 timmar per dag.
Källor: Svenskarna och internet 2023, Mediebarometern 2022
Magnus Nilsson
Mer om Psykisk hälsa
-
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Psykisk hälsa • Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Stress • Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.