
Bild: Istock
Så hittar du hopp i mörkret
Publicerat 17 december 2024
Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Vår hjärna är programmerad för att se och hantera faror. Det handlar om överlevnad. Därför är det lätt att vi fångar upp rapportering om krig, översvämningar och andra oroligheter. Med fokus riktat mot det negativa är det svårt att känna sig hoppfull. Det går att ändra på det och i stället se det som också är positivt. Det säger psykologen, föreläsaren och författaren Liria Ortiz.

– Vi har väldigt inpräntat hur saker ska vara, till exempel att det inte ska vara krig och så vidare. Det är lätt att vi stannar i hur det borde vara i stället för att se verkligheten som den är och göra något av det. Vi måste aktivt leta efter det positiva och det finns. Ett exempel är efter översvämningarna i Valencia då många ungdomar åkte från hela Spanien för att hjälpa till.
Även det lilla kan väcka hopp
Men även om vi inte kan hjälpa till handgripligen så går det att agera på andra sätt för att tända hoppet. Utgå från vad du kan påverka och göra utifrån dina förutsättningar.
– Det händer mycket i världen som jag inte kan påverka samtidigt finns det kanske något jag kan göra, kanske ge pengar till en organisation som kan göra något. I många krissituationer är det bara organisationer som kan komma in med hjälp och om jag skänker pengar hjälper jag dem att hjälpa.
Gesterna behöver inte vara stora utan även det lilla kan väcka hopp både hos dig själv och din omgivning. Det kan vara ett leende mot grannen eller att uppmärksamma att en kollega gjort något bra och även lyfta det du själv gjort som är bra.
– När vi får positiv uppmärksamhet för något vi gjort vill vi göra mer av samma. Känslan av att vi gjort något bra ger en positiv förstärkning. Tillsammans med andra förstärks den positiva känslan. Att göra något för andra framkallar hopp. Det kan vara enkla saker som du gör, punktinsatser som att bjuda en vän med dålig ekonomi på middag. Gör saker så enkelt det går och utifrån vad du förmår.
Liria Ortiz vill skilja på passivt och aktivt hopp. Passivt hopp är när vi önskar och väntar att något ska hända utan att egentligen agera.
– Aktivt hopp är att göra något utifrån sina egna förutsättningar. I svåra tider kommer inte hoppet av sig själv det krävs att vi agerar.
Måste acceptera det vi inte kan påverka
Känsla av sammanhang och tillhörighet stärker också hoppet. Till exempel att närma sig en grupp som du känner delar samma värderingar som du. Men det är också bra att kunna markera eller säga ifrån om du upplever att stämningen blir för negativ i en grupp och kanske välja att gå därifrån.
– Försök nyansera på något sätt för att så ett frö, och om du känner att du blir negativt påverkad – gå därifrån.
Många kan säker uppleva det naivt och kanske till och med provocerande att söka det positiva och jobba för att stärka hoppet. Men så är det inte alls, menar Liria Ortiz.
– Vi måste titta på vad vi kan påverka och vad vi måste acceptera. Till exempel att acceptera att jag får känslor av ångest över krig, det är mänskligt. Men det finns också sådant jag kan påverka utifrån mina egna förutsättningar och det är det som ger hopp.

Anita Gullberg
Mer om Må bra
-
Gratiskaffet på jobbet under press
Må bra • Kaffepriserna rusar vilket är kännbart både för privatkonsumenter och arbetsgivare. Men det finns sätt att få ner kaffekonsumtionen på jobbet.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Varje steg räknas
Må bra • Vinsterna med vardagsmotion, som att gå ett ärende eller dammsuga, är större än man tidigare trott. Se möjligheterna och gör det som passar dig.
-
Skogspromenader på kontoret
Kontor • Virtuell skogsdoft, fågelkvitter och mjukt ljus – allt utan att lämna kontoret. Alecta Fastigheter satsar på att skapa en känsla av natur inomhus.