Hoppa till huvudinnehållet
En tallrik med sallad står på ett bord framför en datorskärm.

Bild: Ramon Nielsen/Unsplash

Må bra

Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen

Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.

Vanligast med matlåda

Matlåda är det vanligaste lunchalternativet och i synnerhet bland kvinnor. 79 procent uppger att de oftast äter matlåda under en arbetsvecka. I Stockholm är det något vanligare att äta ute jämfört med resten av landet.

– Det är viktigt att äta lunch för vår metabolism behöver påfyllnad av energi regelbundet. Även om våra kroppar har ett fantastiskt system för att hela tiden försöka överleva, om man ska vara lite drastisk, så behövs energi och en mängd olika näringsämnen flera gånger om dagen, säger dietisten Maria Sitell.

Hela 23 procent hoppar över lunchen minst en gång i veckan, enligt en ny rapport som ges ut av snabblunchföretaget Convini. Majoriteten av de som hoppar över lunchen uppger att de gör det på grund av stress. Men att hoppa över lunchen för att man har för mycket att göra på jobbet riskerar att få motsatt effekt mot vad som kanske avsågs.

Resultatet blir att du gör ett sämre jobb på längre tid.

– Att låta bli lunchen resulterar med största sannolikhet i att du blir mindre skärpt och långsammare på eftermiddagen. Dessutom hungrig. Några extra koppar kaffe hjälper inte mycket. Så resultatet blir att du gör ett sämre jobb på längre tid istället för att ta åtminstone 15–20 minuters paus och sedan vara effektiv och smart och därmed leverera med kvalitet och förmodligen snabbare, säger Maria Sitell.

Maria Sitell, dietist
Dietist Maria Sitell
Bild: Privat

Huvudregeln, enligt Maria Sitell, är att vi ska äta regelbundet under dagen. Näringsämnena vi får i oss från maten har en rad olika funktioner. Vi behöver glukos till hjärnan, protein som byggstenar i till exempel hormoner och muskler, fetttsyror för huden och kalcium och D-vitamin för att skelettet ska hålla sig starkt, som exempel. Tillsammans utgör de ett klockverk där alla bitar är nödvändiga, hela tiden, dygnet runt, alla dagar, enligt Maria Sitell.

Kroppen säger till

Ofta fungerar det här självreglerande. Våra kroppar är duktiga på att signalera till oss när de behöver påfyllnad av energi.

– Äter vi frukost blir vi hungriga efter 4–5 timmar och då är det naturligt att äta igen, säger Maria Sitell.

De flesta av oss behöver tre mer stadiga måltider per dag. Vissa behöver dessutom mat mellan måltiderna för att hålla sig pigga, och då är mellanmål ett bra tillägg. Den största skillnaden mellan oss individer är energibehovet, det vill säga hur stor portion man behöver, enligt Maria Sitell.

Vissa hoppar över lunchen för att spara minska sitt totala kaloriintag men även det kan få motsatt effekt.

Regelbundenhet bäst för vikten

– Låter man bli lunch eller annan måltid äter man ofta ännu mer nästa måltid. Det är kroppens sätt att se till att överleva. Enkelt uttryck så gör kroppen vad den kan för att hålla sig vid liv. Har den inte fått mat på ett tag reagerar den genom att ta igen det vid nästa måltid. Att dela upp kalorierna med alla näringsämnen är bäst på alla sätt, inklusive för vikten, säger Maria Sitell.

Undersökningen genomfördes digitalt av Kantar Sifo på uppdrag av Convini under maj 2024. Totalt deltog 1147 personer i åldrarna 18–65 år från hela landet.

FAKTA

Våra vanligaste lunchmissar

  • Att äta för lite Ofta har vi huvuddelen av arbetsdagen framför oss, för att sedan ta oss hem och laga middag innan nästa måltid är klar. Rekommendationen är att äta ungefär lika mycket till lunch som till middag.
  • Att äta för mycket För stora portioner av mat som innehåller för många kalorier, för mycket salt och fett och för lite rotfrukter, fullkorn och bra fett.
  • Att äta en sallad utan bas av kolhydrater Det ger inte tillräcklig mättnad vilket förmodligen leder till att du blir hungrig och sugen på något mer rejält på eftermiddagen. Då är det lätt att du i stället småäter något onyttigt.
bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Må bra

Senaste om Hälsa