Bild: Hanna Toresson
”Det måste finnas möjlighet till återhämtning”
Publicerat 9 januari 2025
Sjukskrivningarna för stressrelaterade sjukdomar ökar och värst drabbade är mammor i åldrarna 30–39 år. Det visar Försäkringskassans årliga lägesrapport om psykisk ohälsa som släpptes i mitten av november. Läkaren och trebarnsmamman Lotta Sjunnesson är en av dem som varit utmattad.
Lotta Sjunnessons bästa återhämtningstips:
- Lämna datorn och ta lunch.
- Lägg in korta pauser under dagen.
- Ladda ner en avslappningsapp och vila några minuter.
Antalet pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökade med 25 procent förra året vilket är den högsta nivån någonsin för sjukskrivningar som är kopplade till stress. Det är främst mammor i åldrarna 30–39 år som drabbas.
En av dem som har upplevt hur det är att drabbas av en utmattningsdepression är läkaren Lotta Sjunnesson. När hon blev sjuk för åtta år sedan var hon mitt i karriären med ett krävande jobb som röntgenläkare. Resurserna på hennes arbetsplats var knappa och kraven höga. Trots det älskade Lotta Sjunnesson sitt jobb. Men så blev pressen för hög.
– Jag hade inte sovit bra på väldigt länge och var helt uppe i varv. Till slut tvingade min man mig att gå till vårdcentralen. Där slutade det med att jag bröt ihop och storgrät. Läkaren sjukskrev mig först i fem veckor och skrev en remiss till en psykolog.
De fem veckorna skulle visa sig bli sju månaders heltidssjukskrivning.
Kom som en chock
I dag är Lotta tillbaka på sin gamla arbetsplats men på en ny avdelning. Hon jobbar deltid och ägnar en del av övrig tid åt att skriva. För ett år sen kom hon ut med boken ”Jag ligger på soffan – en bok om utmattning” (Idus förlag) som beskriver tiden då hon var sjukskriven och hur det var att bara ligga där på soffan och varken kunna läsa, skriva, laga mat, umgås med någon eller ens tömma en diskmaskin.
– Det absolut värsta var att inte orka med mina barn. Jag kunde inte läsa en enkel barnbok för min yngsta son och min hjärna blev överbelastad när två av mina barn pratade med mig samtidigt. Jag blev arg på dem och orkade inte med stöket. Sedan fick jag så klart dåligt samvete, minns Lotta Sjunnesson.
För Lotta kom det som en chock att även hon kunde drabbas. Visst hade hon sett människor i sin omgivning gå in i väggen, men hon tyckte ju så mycket om sitt arbete och hade bra stöd hemifrån så hon tänkte att det inte kunde drabba henne. Lotta och hennes man delar lika på livspusslet så för henne var det framför allt på arbetsplatsen som bägaren rann över.
– Det fanns ingen tid till återhämtning, ingen tid till reflektion. Det var ett ständigt pussel, varje dag och jag kände att jag inte räckte till för mina patienter. Jag blev avbruten och släckte bränder hela tiden.
Bra stöd från arbetsgivaren
Lotta tycker att hon fick bra stöd av sin arbetsgivare när hon blev sjuk och även när hon skulle komma tillbaka efter den drygt sex månader långa heltidssjukskrivningen. Ingen ifrågasatte att hon var hemma så länge och när hon kom tillbaka till jobbet slapp hon delta i möten och kunde trappa upp gradvis.
Efter några månader reagerade Lottas läkare och psykolog på att hennes tillfrisknande gick för långsamt. Hon arbetade kvar på samma arbetsplats där hon hade blivit sjuk och de funderade på om det var orsaken. Lotta valde, efter stor vånda, att byta avdelning. Bytet gick bra och hon arbetar fortfarande kvar på den avdelningen.
– Om du ska gå tillbaka till samma arbetsplats och samma tjänst där du var när du blev sjukskriven, och arbetet var en bidragande orsak till att du blev sjuk, då ska du tänka dig för. Vad kan förändras? Det måste finnas möjlighet till återhämtning, säger Lotta.
Dålig sömn en varningssignal
Forskning har visat att den som en gång har drabbats av utmattningssyndrom har större sårbarhet för att bli sjuk igen. Numera har Lotta lärt sig att se tecknen i tid, att stanna upp och pausa i stället för att ösa på.
– Det är nog olika för alla, men för mig handlar det om sömnen. När jag börjar känna att jag inte sover bra eller inte kan somna då vet jag att det är dags att reflektera över min situation. Träning är också en stor ventil för mig. Utan träning vet jag att jag får svårare att återhämta mig.
Även om det ännu inte har gått så långt som till en sjukskrivning finns det mycket man kan göra. Stressförebyggande arbete är en av Lottas hjärtefrågor och något hon föreläser om idag.
Små pauser gör stor skillnad
– Självklart ska det stora arbetet ligga på organisations- och samhällsnivå, men samtidigt finns det mycket man kan göra som enskild individ för att hindra sig själv från att tippa över kanten. Jag tror att man kan förändra stora saker med små steg, säger Lotta Sjunnesson och ger några konkreta tips:
– Lägg in mikropauser i din arbetsdag. Det kan vara så enkelt som att resa dig från stolen och göra tio knäböj, gå och ta ett glas vatten eller titta ut genom fönstret i någon minut. Eller ännu bättre: ladda ner en avslappningsapp och lägg in tre minuters avslappning under arbetsdagen. Glöm inte heller att lämna datorn och ta en riktig lunch. Det är små grejer, men de gör stor skillnad.
Karin Cedronius
Mer om Stress
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
-
Självmedkänsla hjälper dig att hantera din stress
Stress • Genom att träna upp vår självmedkänsla kan vi lära oss att hantera stress på jobbet och både må och prestera bättre.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.