Nya lagar nästa år
Publicerat 15 december 2016
Nästa år träder några lagändringar i kraft som påverkar företag och anställda. Arbetsliv har listat de viktigaste.
Från den 1:a januari 2017 ska lönekartläggning göras årligen, istället för som nu vart tredje år. Företag med fler än tio anställda ska dokumentera arbetet. Dessutom ska arbetsgivare förebygga diskriminering kopplat till samtliga diskrimineringsgrunder.
– Det har varit en påtaglig brist att arbetsgivare inte har behövt se över om det finns risker för diskriminering som har samband med exempelvis ålder, funktionsnedsättning eller sexuell läggning, säger diskrimineringsombudsman Agneta Broberg i en kommentar.
Stärkt skydd för visselblåsare
En annan nyhet nästa år är att skyddet stärks för visselblåsare, det vill säga personer som larmar om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen. Visselblåsare som utsätts för repressalier från arbetsgivaren på grund av att de slagit larm ska ha rätt till skadestånd. Till skillnad mot tidigare ska lagen inte bara gälla arbetsgivare inom offentlig sektor utan även i privat sektor. Den kommer även att omfatta inhyrda arbetstagare.
Lex laval rivs upp
I dagarna lade regeringen fram ett förslag som river upp lex Laval. Det innebär att fackförbunden lättare ska kunna ta till stridsåtgärder när utländska arbetare saknar kollektivavtal. Den så kallade bevisregeln tas därmed bort. Bevisregeln innebär att arbetsgivare slipper bli utsatta för stridsåtgärder om det går att bevisa att de utstationerade arbetarna har minst sådana villkor som motsvarar vad facken tänker kräva i ett EU-anpassat kollektivavtal.
Fler nya lagar och regler
- Ny elsäkerhetslag Från den 1 juli 2017 träder en ny elsäkerhetslag i kraft. Den
innebär bland annat att de företag som utför elinstallationer ska vara registrerade hos Elsäkerhetsverket.
- Nya regler om kvartsdamm Den 2 november i år kom nya föreskrifter om kvartsdamm som har ökat fokus på riskbedömning och förebyggande arbete. IVL Svenska Miljöinstitutet har tagit fram ett verktyg som ska göra det lättare föf företag att bedöma riskerna med kvartsdamm på deras arbetsplats.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Kontoret ena dagen – grönsakslandet nästa
Hybridkontor • Därför mår vi bra av att odla. I Frankrike har en ny sorts hybridjobb vuxit fram där tjänstemän kombinerar kontorsarbete med odling några dagar i månaden. Så vad är det egentligen som gör att många upplever odling som läkande och finns det lärdomar att ta med sig in på kontoret?
-
Konsten att få arbetsmiljöarbetet att bli en del av vardagen
Arbetsmiljöarbete • Systematiskt arbetsmiljöarbete riskerar ofta att bli en pappersprodukt snarare än en levande process. Så hur får man det att hålla över tid? Arbetsmiljöutbildaren Mikael Rehnberg delar med sig av sina bästa råd – och pekar ut de vanligaste misstagen.
-
Nio tips för ett långt och friskt arbetsliv
Äldre • Nästa år höjs pensionsåldern vilket till exempel innebär att dagens 30- och 40-åringar tidigast kan ta ut pension från 66 års ålder. Samtidigt uppger allt fler att de varken vill eller kan arbeta ända fram till pensionen.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.