Bild: Istockphoto
Kraven kan skärpas på arbetskläder i hemtjänsten
Publicerat 27 april 2017
Hemtjänstpersonal måste byta arbetskläder varje dag om Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker blir verklighet. Ansvaret för tvätt av arbetskläderna läggs på arbetsgivaren.
Föreskrifterna är en följd av Socialstyrelsens krav att även anställda inom hemtjänst och LSS-boenden enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade – ska bära arbetskläder för att minska smittspridning.
– Smitta börjar bli ett växande samhällsproblem. Vi har multiresistenta bakterier och smittsamma sjukdomar som är på väg tillbaka. Arbetsgivaren är skyldig se till att personalen har det skydd som krävs, men dagens föreskrifter om mikrobiologiska arbetsmiljörisker är spretiga och många. De behöver moderniseras, anpassas till nya smittrisker och även till EU-direktiv, säger Jens Åhman på Arbetsmiljöverket.
De föreslagna föreskrifterna ställer därför krav på att de kläder som anställda inom hemtjänst och LSS-vård använder i arbetet ska lämnas till tvätt efter arbetsdagen. Och det är arbetsgivaren som ska stå för tvätten.
Samtidigt understryker Jens Åhman att arbetskläder är en komplicerad fråga och det kan vara lätt att missförstå vad som är arbetskläder och skyddskläder.
– Arbetskläder är de kläder du har när du arbetar, oavsett om de är privata eller inte, och arbetskläder är en extra försiktighetsåtgärd. De skyddar inte mot smitta men kan minska smittspridning. Det som skyddar mot smitta är hygienrutiner och skyddsutrustning, som plastförkläde, handskar och visir. Det är saker som ska tas av och slängas.
Cirka 200 000 anställda berörs av de nya kraven, enligt Jens Åhman.
– Det är en kvinnodominerad bransch och det är viktigt att vi tar de här riskerna på lika stort allvar som andra risker. Det kan vara en viktig signal att vi betraktar även de här arbetsuppgifterna som vårdsituationer. Och smittor är annorlunda jämfört med andra risker. Risken kan vara minimal men konsekvenserna kan vara mycket stora, säger han.
Carin Hedström
Mer om Skyddsutrustning
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
-
Guide gör det lättare att välja rätt handske
Skyddsutrustning • Nu finns en guide som ska hjälpa vårdpersonal att välja rätt handske för olika arbetsuppgifter.
-
Så hanterar du aprilvädret på utejobbet
Skyddsutrustning • Att jobba ute på våren innebär tvära kast mellan iskyla och värmande vårsol. För att hantera temperaturväxlingarna gäller det att tänka smart.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.