Bild: Marianne Zetterblom
Regelverket kring arbetsmiljö ska bli tydligare
Publicerat 7 november 2017
Dagens föreskrifter om arbetsmiljö är många och vissa överlappar varandra. Nu har Arbetsmiljöverket presenterat ett förslag för hur regelverket kan göras tydligare och enklare att följa. Men arbetsmarknadens parter är delvis kritiska till förslaget.
I dagsläget finns cirka 2 300 arbetsmiljöregler i 72 olika föreskriftshäften. Arbetsmiljöverket vill banta antalet föreskriftshäften till 17 stycken. Samtidigt vill myndigheten digitalisera reglerna för att komma bort från dagens pappershäften. Men förslaget innebär inte att arbetsmiljökraven sänks, säger Torben Vincentsen, som ansvarar för regelförnyelsearbetet på Arbetsmiljöverket.
– Däremot blir förutsättningarna att leva upp till föreskrifterna bättre. Det ska vara enklare att förstå och följa reglerna. Strukturen ska på ett bättre sätt visa hur de olika föreskrifterna hänger ihop, ge stöd för att minska dubbelregleringar och överlappningar och hantera frågor som vi möter i det moderna arbetslivet, säger han i en kommentar.
Förslaget innebär också tydligare ingångar i regelverket så att det blir lättare att hitta den information man söker utifrån den roll man har. Den som söker information ska inte behöva leta i flera olika föreskrifter.
– Tydliga och pedagogiska ingångar till reglerna är viktigt för att göra det överskådligt och lätt att hitta i regelverket vad som gäller för exempelvis arbetsgivare eller byggherrar. Det ger Arbetsmiljöverket bättre förutsättningar att utforma enhetliga och mer relevanta regler, säger Jonas Hamark, jurist på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
I slutet av september bjöd Arbetsmiljöverket in arbetsmarknadens parter till diskussion om regelförenklingen. Sten Gellerstedt, utredare och arbetsmiljöexpert på LO, är enligt tidningen Arbetarskydd kritisk till att de allmänna råden försvinner från föreskrifterna.
Bodil Mellblom, arbetsmiljöexpert på Svenskt Näringsliv, är positiv till regelförenklingen men säger till Arbetarskydd att förslaget inte är tillräckligt tydligt för att kunna ta ställning till.
I början av 2018 ska Arbetsmiljöverkets generaldirektör besluta om förslaget ska gälla. Sedan ska Arbetsmiljöverket se över reglerna och sortera in dem i strukturen. Allt ska dessutom digitaliseras. Ett arbete som kommer ta fler år enligt Torben Vincentsen.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.