Återinförandet av rehabiliteringsplaner får kritik
Publicerat 13 februari 2018
Från den 1 juli måste alla arbetsgivare upprätta en rehabiliteringsplan efter 30 dagars sjukfrånvaro. Svenskt Näringsliv och Saco är kritiska till lagändringen eftersom det blir ytterligare en administrativ arbetsbörda för företagen som dessutom kan vara svår att leva upp till.
Arbetsgivarens skyldighet att upprätta en rehabiliteringsplan efter 30 dagars sjukfrånvaro togs bort 2007. Det gjordes efter att en statlig utredning, som Saco hänvisar till i sitt remissvar, kom fram till att lagstiftningens krav uppfattades som svåra eller meningslösa att leva upp till. Utredningen konstaterade bland annat att inom tre månader återgick ändå 75 procent av sjukfallen utan några andra åtgärder än medicinsk behandling.
– Att då tvinga alla att upprätta en rehabiliteringsplan blir en administrativ arbetsbörda som den tidigare utredningen kom fram till är onödig, och som jag ställer mig bakom. Samtidigt kan det vara ett sätt att aktivera arbetsgivaren. Det finns ju passiva arbetsgivare som inte vill ta sitt rehabiliteringsansvar, säger Thomas Andrén, välfärdsekonom på Saco.
Arbetsgivarna upplevde också att det var svårt att få kontakt med sjukskrivande läkare och i ett så tidigt skede som efter 30 dagar få medicinsk information för en rehabiliteringsutredning.
– Det kan vara svårt för arbetsgivaren att verkligen i detalj specificera hur man kan rehabilitera personen tillbaks i arbete så tidigt.
Saco ställer sig också frågande till att det saknas sanktioner för arbetsgivare som inte upprättar en rehabiliteringsplan.
– Vad är då syftet om man bara kan ignorera regeln? Det måste finnas sanktioner kopplade till det här, säger Thomas Andrén.
Liksom den tidigare utredningen lyfter Saco fram problemet med den stora kunskapsbristen hos arbetsgivarna.
– Arbetsgivaren har ju ett rehabiliteringsansvar redan i dag. Frågan är om det här kommer att lösa något för framför allt mindre arbetsgivare. Då ser jag att det skulle hjälpa betydligt mer med att ha informationsinsatser för de här arbetsgivarna.
Svenskt Näringsliv säger i sitt remissvar nej till återinförandet av obligatoriska rehabiliteringsplaner eftersom det blir ytterligare en regelbörda för företagen som kan vara svår att leva upp till och kan leda till dåliga, bristfälliga planer. Liksom Saco lyfter de också fram svårigheterna att få tillgång till medicinsk information som behövs för att bedöma och vidta rehabiliteringsåtgärder.
Krister Zeidler
Mer om Rehabilitering
-
Lindrig covid kan ge långvariga besvär
Rehabilitering • Även de som haft covid, men inte varit så sjuka att de behövt sjukhusvård, kan drabbas av långvariga och svåra konsekvenser som drabbar såväl arbetsliv som sociala sammanhang, visar forskning.
-
Komma tillbaka efter sjukskrivning
Så gör du • Att sätta gränser är nyckeln till ett hållbart arbetsliv efter en stressrelaterad sjukskrivning. Här är tips till medarbetare och chef.
-
”Jag jobbade bara för att finansiera spelandet”
Psykisk hälsa • Spelberoende kan öka risken för långtidssjukskrivning visar ny forskning. För Christian Lindqvist tog spelandet över hela tillvaron.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.