Bild: Bradley Wentzel/Unsplash
Skärpt lagstiftning kring personlig skyddsutrustning
Publicerat 25 april 2018
I april kom en ny EU-förordning för personlig skyddsutrustning som ersätter det tidigare EU-direktivet på området. Den ställer inte bara krav på tillverkare av personlig skyddsutrustning utan även på importörer och distributörer.
– En skillnad mot tidigare är att direktivet byts ut mot en EU-förordning. En förordning gäller i alla medlemsstater och är en bindande rättsakt som man kan hänvisa till i en nationell domstol. Man har valt att göra så eftersom man upplevde att de var för stora skillnader i hur det tidigare EU-direktivet tillämpades mellan de olika medlemsländerna, säger Edgardo Aleite Escudero, sakkunnig vid Enheten för produktsäkerhet på Arbetsmiljöverket.
En annan skillnad mot tidigare är att det nu inte bara ställs krav på tillverkare av personlig skyddsutrustning utan även på importörer och distributörer. Om kraven i EU-förordningen inte är uppfyllda kan det medföra försäljningsförbud och sanktionsavgifter.
– Ett fåtal produktgrupper som till exempel hörselskydd ändrar kategori vilket innebär högre säkerhetskrav i certifieringsprocessen för produkterna. Som tillverkare kan man rådgöra med en ackrediterad kontrollinstans. I Sverige är det Swedac, säger Edgardo Aleite Escudero.
Från den 21 april i år till den 20 april 2019 gäller både förordningen och direktivet parallellt.
Tänk på detta när ni ska köpa in skyddsutrustning
- Vad ska utrustningen skydda mot? Vilken prestanda krävs på utrustningen?
- Hur länge ska utrustningen kunna skydda vid ett och samma tillfälle?
- Ska utrustningen skydda mot fler risker?
- Är arbetet fysiskt tungt?
- Utsätts den som jobbar för kraftig kyla eller värme?
- Hur fungerar utrustningen tillsammans med annan personlig skyddsutrustning? Går den att använda utan att skyddet försämras?
- Är utrustningen anpassad till den som ska använda den?
- Personlig skyddsutrustning ska alltid vara CE-märkt samt ha en bruksanvisning på svenska.
Källa: "Att välja personlig skyddsutrustning" kostnadsfri broschyr från Arbetsmiljöverket
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Skyddsutrustning
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
-
Guide gör det lättare att välja rätt handske
Skyddsutrustning • Nu finns en guide som ska hjälpa vårdpersonal att välja rätt handske för olika arbetsuppgifter.
-
Så hanterar du aprilvädret på utejobbet
Skyddsutrustning • Att jobba ute på våren innebär tvära kast mellan iskyla och värmande vårsol. För att hantera temperaturväxlingarna gäller det att tänka smart.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.