Nya krav för arbete på hög höjd
Publicerat 25 september 2019
Arborister är en av de nya yrkesgrupper som kommer att omfattas av kravet på medicinska kontroller då de klättrar på hög höjd. Det blir följden av en ändring i Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
När jobbet innebär klättring upp till hög höjd, krävs det läkarintyg som visar att arbetstagaren har tillräckligt god hälsa för att klara påfrestningen. Sådana arbetsuppgifter kan vara särskilt riskabla för dem som har till exempel diabetes eller hjärtbesvär.
Arbetsgivaren har ansvar för att den anställda blir läkarundersökt och får ett så kallat tjänstbarhetsintyg.
Snart ändras kraven på medicinska kontroller vid höjdarbete, som tidigare reglerats i Arbetsmiljöverkets föreskrifter om mast- och stolparbete (AFS 2000:6). Det gör att kravet på medicinsk kontroll kommer att gälla fler arbetsuppgifter.
– Vi försöker ringa in situationer i stället för branscher, säger Ingemar Rödin, specialist i yrkes- och miljömedicin på Arbetsmiljöverket. Tanken är att fler arbeten ska omfattas om de innebär klättring på hög höjd, stark fysisk påfrestning och även en risk att falla fritt, eller hamna i en situation där det är svårt att få hjälp.
Kravet på medicinsk kontroll tar sikte på den ansträngning som det innebär att klättra högt, i kombination med risken att falla.
De tidigare kraven i föreskriften gällde klättring vid mast- och stolparbete. Det ledde till gränsdragningsproblem, eftersom vissa konstruktioner föll utanför definitionen av "mast". Nu uttrycks det i stället som "klättring med stor nivåskillnad", vilket preciseras till en nivåskillnad på mer än 13 meter.
Kravet på medicinska kontroller kommer att gälla då arbetet innebär klättring på mer 13 meters höjd i stolpe, på stege, i träd eller liknande. Det ska också finnas en risk att arbetstagaren faller fritt eller okontrollerat, eller hamnar i en situation där det är svårt att undsätta personen.
Arborister är en ny grupp som omfattas.
– De kan klättra på samma sätt som stolpklättrare och de kan också bli hängande där det är väldigt svårt att plocka ner dem säger Ingemar Rödin.
Klättring på stege i lodräta underjordiska schakt är ett annat exempel.
– Där är det lika jobbigt att klättra och lika farligt att falla.
Enligt Arbetsmiljöverkets beräkningar kommer kravet på medicinska kontroller att gälla omkring
1 000 fler arbetstagare än tidigare.
De nya föreskrifterna (2019:10) träder i kraft den 1 november 2019. Det finns övergångsbestämmelser för nya grupper när det gäller kravet på tjänstbarhetsintyg.
Margareta Edling
Mer om Säkerhet
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.