Bild: Amy Hirschi/Unsplash
Sex år efter de nya osa-föreskrifterna – så har det gått
Publicerat 15 december 2022
Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits emot väl, enligt en ny utvärdering. Samtidigt upplever många att det kan vara svårt att omsätta föreskrifterna praktiskt och olika branscher har kommit olika långt.
Fakta utvärderingen:
Arbetsmiljöverket har fört samtal med fack- och arbetsgivarorganisationer, forskare och övriga intressenter som berättar om hur de arbetat med OSA-frågor sedan föreskrifterna infördes. Under av våren 2023 kommer en andra del av utvärderingen publiceras. Den handlar om samhällseffekter av OSA-föreskrifterna.
Hur kartlägger man egentligen stress på jobbet? Det finns inget entydigt svar på den frågan men att arbetsgivaren har ett ansvar att göra det finns reglerat i föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö, osa, som kom för drygt sex år sedan.
– Vi förstår att det kan vara svårt att bedöma risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Fysiska risker som går att ta på och kan ge direkta skador är lättare att bedöma än risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön som ger hälsoproblem på längre sikt, säger Erna Zelmin, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i en kommentar.
Ytterst blir det en jämställdhetsfråga enligt Erna Zelmin. På mansdominerade arbetsplatser med fysiska risker har arbetsmiljöarbetet kommit långt, medan kvinnodominerade arbetsplatser riskerar att halka efter.
Svårt att kartlägga mobbning
Medvetenheten om osa-frågorna är hög inom hälso- och sjukvård samtidigt som arbetsmiljöproblemen kvarstår, enligt utvärderingen. I utvärderingen framkommer även att det är svårt att förebygga risker för kränkande särbehandling. Arbetet försvåras av att det finns flera parallella lagstiftningar på området kränkande särbehandling.
Överlag har föreskrifterna mottagits väl av både arbetsgivare och fack. Många OSA-frågor kan lösas på arbetsplatserna i samverkan mellan chefer och skyddsombud. Men det finns variation i hur långt olika branscher kommit och även inom samma organisation kan det finnas skillnader, enligt utvärderingen.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.