Företagens förmåga att arbetsanpassa granskas
Publicerat 19 april 2022
En medarbetare som får nedsatt förmåga på grund av sjukdom eller skada ska erbjudas individuell arbetsanpassning för att kunna fortsätta sitt arbete. Men hur bra är arbetsgivarna på det? Nu inspekterar Arbetsmiljöverket 1 000 arbetsplatser.
För första gången gör Arbetsmiljöverket en större inspektionsinsats av arbetsgivarnas förmåga att jobba med arbetsanpassning. Det är ett sätt att uppmärksamma de reviderade föreskrifterna som trädde i kraft 2021 och som är tydligare i hur arbetsgivaren ska gå till väga vid individuell arbetsanpassning och vikten av att jobba förebyggande.
– Det speciella med den här inspektionen är att vi går ut brett, den berör alla slags arbetsgivare på den privata sidan runt om i landet. Vi gör den i branscher och näringar där vi vet att arbetstagare upplever ohälsa eller besvär från arbetet, säger Eric Storbjörk på Arbetsmiljöverket som är projektledare för inspektionen.
Branscherna och näringsgrenarna de ska titta på är: tillverkning av gummi och plastvaror, parti- och provisionshandel, magasinering och stödtjänster inom transport, hotell och logiverksamhet och fastighetsservice. Till sin hjälp har de också statistik från Försäkringskassan om hur många på arbetsplatserna som varit sjukskrivna 14 dagar eller mer, vilket ger en fingervisning om läget.
– Vissa arbetsgivare kanske tycker att det är besvärligt att det kommer en myndighet och gör inspektion. Men min generella erfarenhet är att det brukar bli bra processer med arbetsgivarna, de får syn på det som går att förbättra i sin verksamhet så att folk inte hamnar i sjukskrivning. Det lönar sig för alla.
Alla har rätt att få bra förutsättningar
Eric Storbjörk säger att även om grunden för ett hållbart arbetsliv är det systematiska arbetsmiljöarbetet så räcker det inte alltid till, därför är det viktigt att arbetsgivaren också har en dialog med den enskilde medarbetareren för att stämma av behov, mående och förutsättningar. Arbetsanpassning handlar om att alla arbetstagare ska få rätt förutsättningar att utföra sin arbetsuppgifter.
– Det kan vara en anpassning i den fysiska arbetsmiljön, men också att hitta mindre betungande arbetsuppgifter med hjälp av arbetshjälpmedel eller att anpassa delar av arbetsuppgifternas innehåll. Arbetsgivarna behöver jobba med ett hållbart arbetsliv för alla.
Arbetsmiljöverkets inspektion sker digitalt via Skype-möten och videolänk och pågår fram till september. Rapport om resultatet väntas i slutet av 2022.
Arbetsanpassning
Arbetsanpassning är en individuell åtgärd som görs för att förebygga sjukfrånvaro eller om en medarbetare har råkat ut för en skada eller en sjukdom. Enligt föreskrifterna om arbetsanpassning (AFS 2020:5) ska alla arbetsgivare ha en dialog med medarbetare som kan vara aktuella för arbetsanpassning för att ta reda på vilka behov som finns.
Exempel:
ändrade arbetstider
anpassning av arbetsuppgifter
användning av arbetshjälpmedel
socialt stöd
särskilda arbetsinstruktioner
personligt anpassad skyddsutrustning
Källa: Arbetsmiljöverket
Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.