Bild: Marianne Zetterblom
Så ska de nya arbetsmiljöreglerna förenkla för företagen
Publicerat 16 oktober 2023
Det mest omfattande arbetet i myndighetens historia. Så beskriver Arbetsmiljöverket jobbet med att modernisera sin författningssamling. En tydlig förbättring för företagen är att föreskrifterna nu går att läsa i mobilen, att de är länkningsbara och att det går att söka i dem.
Arbetsmiljöverkets uppdrag att förenkla och förtydliga arbetsmiljöföreskrifterna har tagit sju år och två remissrundor. Arbetet har resulterat i att 67 föreskriftshäften nu bantats ner till 15 regelhäften.
– När jag började som inspektör 1991 fanns det 150 föreskrifter som jag kånkade runt i en stor väska. Det är fortfarande de som gäller men nu har vi förenklat och förtydligat dem så att de både är lättare att hitta i och mer relevanta för dagens arbetsliv. Det är jag stolt över, sa Håkan Olsson, vikarierande generaldirektör på Arbetsmiljöverket, när han presenterade den nya regelstrukturen på en pressvisning.
En av de viktigaste förbättringarna är enligt Håkan Olsson att föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, har fått en så central roll i den nya regelstrukturen. Eftersom samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud betonas så starkt i SAM kommer det underlätta arbetsmiljöarbetet, tror Håkan Olsson.
Vi kan inte inspektera oss till en bra arbetsmiljö
– Vi kan inte inspektera oss till en bra arbetsmiljö utan det är samverkan som är grunden för att vi ska få högre trivsel, hälsa och säkerhet, sa han.
Ett problem i den gamla regelstrukturen var dubbelregleringar och bristande enhetlighet. Den nya strukturen ska på ett bättre sätt visa hur de olika föreskrifterna hänger ihop och ge stöd för att minska dubbelregleringar.
En annan nyhet är att regelverket har tre separata ingångar. Dessa är arbetsgivare, byggherre/byggarbetsmiljösamordnare och produkttillverkare. Tanken är att det ska bli lättare att hitta den information man söker utifrån den roll man har.
Omfattande jobb att digitalisera
I dagarna publiceras den nya regelstrukturen på Arbetsmiljöverkets webb. Tidigare har föreskrifterna endast funnits i pdf-format, men nu har ett omfattande digitaliseringsarbete gjorts. Reglerna har mobilanpassats så att de går att läsa i olika enheter samtidigt som de uppfyller kraven för tillgänglighet. Man kan till exempel få dem upplästa. De olika paragraferna har gjorts länkningsbara så att man kan dela innehållet med en kollega och det går att söka i dem.
En pedagogisk utmaning för Arbetsmiljöverket är att de nya föreskrifterna börjar gälla först den 1 januari 2025. Att myndigheten ändå väljer att publicera de nya reglerna ett drygt år tidigare har att göra med att man vill ge arbetsgivarna tid på sig att sätta sig in i det nya regelverket.
– Reglernas skyddsnivå har inte förändrats utan är samma som i de nuvarande reglerna. Vi tänker att arbetsgivarna kan börja vänja sig vid det nya. Men om man vill veta vad som gäller just nu ska man titta i de gamla reglerna, sa Eva Nilsson, chefsjurist på Arbetsmiljöverket.
För att stötta arbetsgivarna kommer Arbetsmiljöverket bland annat släppa filmer, en podd och ett webbinarium som handlar om den nya regelstrukturen.
Detta ändras i den nya regelstrukturen
- Strukturförändring Cirka 2 300 paragrafer sorteras in i en ny struktur där nuvarande 67 föreskriftshäften blir 15.
- Allmänna råd: Placeras under respektive paragraf och omformuleras till föreskriftstext.
- Språköversyn: Ett enhetligare språk ska tydliggöra vilka regler som gäller och vad de innebär.
- Uppdelat utifrån roll: Regelstrukturen är indelad utifrån de vanligaste rollerna i arbetsmiljöarbetet. Dessa är arbetsgivare, byggherre/projektör/byggarbetsmiljösamordnare och tillverkare/importör/distibutör av vissa produkter.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Så fick Aspstrandens skola friskare personal
Arbetsmiljöarbete • Många skolor brottas med stress och sjukskrivningar. Men det finns metoder för att få friskare personal. Aspstrandens skola i Haparanda fick hjälp av forskare vid Karolinska Institutet.
-
Mest läst i år
Arbetsmiljöarbete • Fem sätt att bemöta härskartekniker och därför lönar det sig att vara snäll. Här är några av årets mest lästa artiklar.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Lagar och regler
-
Så har Peab jobbat med den nya regelstrukturen
Arbetsmiljöarbete • Den 1 januari 2025 börjar de omarbetade arbetsmiljöföreskrifterna att gälla. Peab är ett företag som varit på tårna för att förbereda sig i tid.
-
Tre frågor om Arbetsmiljöverkets regelförnyelse
Arbetsmiljöarbete • Arbetsliv ställde tre frågor till Lotta Trosell, projektledare för regelförnyelsen på Arbetsmiljöverket.
-
Det har unga rätt till på sommarjobbet
Unga • Många unga går snart ut på sina första sommarjobb och frågorna är många. Vi lät LO:s ungsekreterare Elsa Alm reda ut vad man har rätt till på jobbet.